InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klokoty, sídlo Vítkovců staré 800 let. Stejné výročí letos slaví Jindřichův Hradec

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TÁBOR / KLOKOTY – Přednáška z cyklu České křesťanské akademie, první po epidemii koronaviru, se nakonec místo v poutním domě Emauzy konala přímo v barokním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Ve čtvrtek 28. května se posluchači pomalu trousili dovnitř, až se jich nakonec sešlo ke čtyřem desítkám. Přednášku s názvem 800 let Klokot si pro ně připravil historik husitského muzea v Táboře Zdeněk Žalud. Téma bylo zaměřené na dějiny Klokot - jihočeského sídla Vítkovců.

Přednášející se na začátku věnoval rodu Vítkovců a jejich několika rodovým větvím. Zmínil především zakladatele rodu Vítka I. z Prčice a pak jeho následníky. Uváděl pět větví a jim přisuzované erby, růže rozdílných barev. Jednu z větví představoval Vítek z Klokot, kterému byla přisouzena růže s bílými nebo stříbrnými plátky. Pro jižní Čechy je podle historika Zdeňka Žaluda rod Vítka z Klokot stejně významný jako Rožmberkové. Ti představují nejbohatší větev Vítkovců.

Zajímavosti uvedl i v rozsahu majetku Vítkovců, jejichž državy zaujímaly téměř celé jižní Čechy. Vítkovci rozmnožili svá panství, když panovník jihu území Čech nevěnoval příliš velkou pozornost a třeba na Táborsko snad nejezdil vůbec. Panství Vítkovců na sever sahala až do Polabí k Žíželicím, na západ na Plzeňsko a na jih k Novým Hradům.

První doložitelná písemná zmínka o Klokotech je na listině z roku 1220, kde je uvedený Vítek z Klokot a jeho pečeť. Jedná se o listinu, kde Vítek II. z Prčice prodává milevskému klášteru ves Kojetín, která leží u Petrovic u Sedlčan. Vítek z Klokot je na této listině uvedený jako svědek spolu s Jindřichem z Hradce. Jindřich z Hradce zase představuje další větev Vítkovců, a to pánů z Hradce, kteří mají ve znaku žlutou neboli zlatou růži.

Protože Vítkovci obsazovali staré cesty a tam si stavěli svá sídla, je pravděpodobné, že Klokoty jsou ještě starší, než naznačuje uvedený rok 1220.

Další zajímavosti přinese středeční Táborsko.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace