Raspberry Pi Foundation vydala novou verzi svého vlajkového modelu Raspberry Pi 4. Kromě modelů, které přicházejí s 2GB a 4GB RAM, je zde také nový model s kapacitou 8GB. Tento model stojí 75 USD, což z něj dělá nejdražší Raspberry Pi.

Jako vždy získáte SBC (single board computer), který má velikost balíčku karet. Používá procesor ARM s mnoha porty, Wi-Fi, Bluetooth a má velkou komunitu počítačových nadšenců. Na nové verzi budete moci spouštět aplikace vyžadující více paměti RAM, ať už používáte Raspberry Pi ke spuštění serveru nebo jako stolní počítač.


Všechny různé verze Raspberry Pi 4 mají stejné specifikace, kromě RAM. Některé komponenty se posunuly na desce, ale je to jen malá úprava. Začátkem tohoto roku nahradila Raspberry Pi Foundation Raspberry Pi 4 1GB verzi za Raspberry Pi 4 s 2GB RAM, přičemž si zachovala původní cenu.

Takže tady je aktuální sestava pro Raspberry Pi 4:
  • Raspberry Pi 4 s 2 GB RAM za 35 USD
  • Raspberry Pi 4 s 4 GB RAM za 55 USD
  • Raspberry Pi 4 s 8 GB RAM za 75 USD

Nadace říká, že již nějakou dobu pracuje na variantě 8 GB, ale trvalo to déle, než se očekávalo, protože balíček RAM s LPDDR4 s 8 GB musel být speciálně navržen pro Raspberry Pi.

Pokud jde o software, Raspberry Pi Foundation začala pracovat na 64bitové verzi Raspbian, operačního systému navrženého Raspberry Pi. Raspbian stále používá 32bitové jádro a potřebuje přepnout na 64bitové, aby využil 8GB RAM. Mezitím můžete nyní nainstalovat Ubuntu nebo Gentoo na Raspberry Pi.