Sex a násilí v době covidové  
Internetem kolují vtipné obrázky na téma „co všechno koronavirus dokáže“. Jsou na nich zástupy mladých ženy, všechny chlubící se „bříškem“. Výsledky výzkum ale svědčí o něčem zcela jiném.
Lee Smith, první autor studie. Kredit: Anglia Ruskin University.
Lee Smith, první autor studie. Kredit: Anglia Ruskin University.

Lee Smith z Anglia Ruskin University, se svým irským kolegou  Markem Tullyem z Ulster University, jsou prvními výzkumníky, kteří si posvítili na naší sexuální aktivitu v čase sociálního distancování a izolace. Z jejich studie na britské populaci vyplynulo, že jen o čtyřech z deseti dospělých se dá říci, že byli v poslední době sexuálně aktivní. Autoři v článku uveřejněném v nejnovějším čísle sexuology respektovaného časopisu The Journal of Sexual Medicine tvrdí, že pouze necelých čtyřicet procent dospělých se během uplynulých sedmi dnů účastnilo nějaké formy sexuální aktivity. Lépe si údajně vedli ti, kteří náleželi do rubrik: „mladší“, „muži“, „ženatí“ a ti, kteří přiznali svůj kladný vztah k alkoholu. Jeho konzumace se ukázala být poměrně silným motorem sexuální aktivity.

 

Jmenovaní výzkumníci nejsou v oboru zkoumání sexu žádnými nováčky. Mohou se chlubit dříve prokázanými souvislostmi mezi sexuální aktivitou a fyzickým zdravím. Ve známost se dostali doporučením určeným starší generaci, pro kterou se častější sex má stát povinností. K takovému závěru dospěli po vyhodnocení velkých souborů dat, z nichž vyplynulo, jakým je sex přínosem pro duševní zdraví, a rovněž cestou k omezení kardiovaskulárních příhod.


Nynější kolaps v přístupu k sexu byl, jak pro naše autorské duo, tak i pro řadu profíků ze sexbranže, překvapením. Naprostá většina byla ochotna se vsázet, že být zavřen delší dobu doma spolu s omezenou možností pohybu venku, přivodí pravý opak. 
Autoři si myslí, že na vině změněného chování jsou hlavně stres a obavy z ekonomické nejistoty. A také to, že on-line aplikace typu seznamka, to s nástupem opatření omezujících cestování, začaly mít s „hrami o jablko“, těžké.

 

P. Jeffrey Brantingham, University of California Los Angeles. (Kredit: UCLA)
P. Jeffrey Brantingham, University of California Los Angeles. (Kredit: UCLA)

I když výzkumníci za kanálem se soustředili jen na sex, jejich výsledky zapadají do toho, co nyní pozorují psychologové za Velkou louží. V recenzovaném sborníku trestního soudnictví vyšel článek kolektivu Jeffrey Brantinghama, profesora antropologie z Univerzity státu Kalifornie. Vyplývá z něj, že doba covidová je štědrá na zvrhlosti, které se dějí za dveřmi domácností. Z analýzy policejních hlášení před, a po vyhlášení povinného uzavření škol, restaurací, barů,... kdy rodiče zůstávali doma, počet hlášených loupeží v Los Angeles, výrazně klesl. Rovněž v Indianapolis  byl scénář podobný. Při starém zůstaly i krádeže aut. Zao s voláním o pomoc a oznamováním domácího násilí, jakoby se roztrhl pytel.

 

Před řešení podobného problému jako v USA, jsou nyní postaveni i terénní pracovníci v Kanadě. Už před vypuknutím pandemie na tom nebyly ženy v zemi javorového listu nijak slavně. S násilím ze strany partnera se setkala zhruba jedna ze tří. Muži byli svým partnerkám častější příčinou utrpení, než jaké jim přináší diabetes, srdeční choroby a rakoviny prsu. Teď se situace ještě zhoršila. Tvrdí to O'Campo, profesorka na University of Toronto a současně ředitelka v nemocnici sv. Michala. Ke svému tvrzení o zhoršení postavení žen uvádí jako pramen vládní zdroje. Z těch je patrné, že v některých kanadských regionech vzrostly počty případů domácího násilí o 20 – 30 %.

O'Campo o sobě tvrdí, že se mezilidskými vztahy profesně zabývá již 25 let, ale že s tak velkým nárůstem počtu žen hledajících pomoc, k němuž došlo poté, co Kanada zavedla restriktivní opatření provázené ztrátou více než třech milionů pracovních míst, se prý ještě nesetkala.

Patricia O’Campo, University of Toronto. Kredit: Li Ka Shing Knowledge Institute.
Patricia O’Campo, University of Toronto. Kredit: Li Ka Shing Knowledge Institute.

Situace v Kanadě se poté, co rodiče zůstaly fs dětmi doma, změnila velmi rychle.  Azylové domy praskají ve švech a jakoby to nestačilo, sociální služby omezily svůj provoz. Vláda se snaží situaci zlepšit podporou speciálně zaměřených pořadů a on-line poradenských center. Zda to ale bude mít nějaký efekt,  je ve hvězdách. U kanadského jižního souseda podala obětem domácího násilí pomocnou ruku společnost UBER. Týraným věnovala 50 000 jízd a jídlo zdarma. A začínají se přidávat další mecenáši.

 

Spolu s tím, jak agentury, jakou je například S&P Global, začaly zveřejňovat výsledky svého šetření, že například počet firem a zemí, kterým hrozí snížení ratingu, stoupl na rekordní maximum, a jak světový lídr úvěrového pojišťovnictví Euler Hermes snížil rating 18 zemím (včetně Česka), zareagovali i sociologové. Prognózují další zhoršování mezilidských vztahů. Se snížením životní úrovně se máme šanci smířit, nárůst domácího násilí omezit, se šrámy na duši to ale bude horší.


Literatura

Louis Jacob et al, Sociální distancování a sexuální aktivita COVID-19 ve vzorku britské veřejnosti, The Journal of Sexual Medicine (2020). DOI: 10,016 / j.jsxm.2020.05.001

George Mohler et al. Impact of social distancing during COVID-19 pandemic on crime in Los Angeles and Indianapolis, Journal of Criminal Justice (2020). DOI: 10.1016/j.jcrimjus.2020.101692

University of Toronto News.

Datum: 29.05.2020
Tisk článku

Související články:

Jak si zlepšit sexuální atraktivitu?     Autor: Josef Pazdera (17.02.2017)
Spánek nebo sex?     Autor: Josef Pazdera (02.08.2017)
Mimomanželský sex 500 let zpátky     Autor: Josef Pazdera (15.11.2019)



Diskuze:

kdo se teda v době kovidu válel?

David Pešek,2020-05-29 22:14:41

ač se považuji za mladého ikdyž možné osrstění hlavy by mohlo říkat něco jiného, tak přiznávám že mi v době nákazové docházely síly, tolik práce v zaměstnání sem neviděl za celou karierní dobu, navíc potřeba improvizace a většího nasazení protože dost navázaných firem nebo jednotlivců přestalo fungovat, a to samé při práci mimo zaměstnání, někdo by to moh nazývat hobby, vyžadovalo i zde o dost vyšší nasazení a improvizaci, a do toho všeho uzavřeni vzdělávacích institucí pro ty menší členy rodiny, a jelikož i partnerka pracuje v oboru, který v době nákazové znamenal o dost vyšší nasazení než je standartem, tak se omlouváme že i přes náš nízký věk takto kazíme statistiky se sexem, alkoholem, násilím, u nás večer do postele padají dvě polozdechliny

Odpovědět

Jiří Hart,2020-05-29 12:38:27

Proboha autore, nemůžeš to - po tom překladači - ještě přeložit ještě do češtiny - vždyť je to strašný!

Odpovědět


Re:

Pavel Brož,2020-05-29 12:47:04

Pane Harte, a co je tam špatně? Přečetl jsem to teď dvakrát po sobě, našel jsem tam akorát několik překlepů, což se stává prakticky každému, plus autor občas nadužívá čárky ve větách, ale to je podle mě prkotina.

Odpovědět


Josef Pazdera

,2020-05-29 13:38:15

Pane Harte, omlouvám se Vám i dalším. Je to mnohem horší, ten článek je ze tří rozsáhlých studií, překladač na to použít nešlo. Tím chci říci, že on za to nemůže. Tak špatná čeština je jen moje vina :( Stačí mi napsat co je třeba opravit, aby to neuráželo a rád to opravím. Děkuji.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz