Bezkontaktní měření teploty povrchů

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

V aktuální době je kontrola kvality jedním z klíčových procesů jakékoliv společnosti. Může se jednat např. o revizi různých rozměrů, funkčnosti výrobku, materiálová konzistence atd.

Při samotných procesech se musí dodržovat určité výrobní postupy, které v konečném důsledku zapříčiní ideální kvalitu materiálu či výrobku. Mezi tyto postupy patří i kontrola správné teploty při výrobě nebo teploty samotného produktu. Společnost Micro-Epsilon nabízí produkty bezkontaktního měření teploty. Jedná se o infračervené teploměry thermoMETER a termokamery thermoIMAGER, které jsou vhodné pro širokou škálu aplikací, jako je detekce teploty zmrazených potravin, kontrola teploty při procesu vstřikování plastů, při výrobě skla až měření teploty roztavených kovů. Každý materiál má ovšem jinou emisivitu, odrazivost a u některých případů se musí zohlednit i samotná transmisivita (např. plastové fólie, sklo).

Proces monitorování pomocí bezkontaktních metod měření infračervenými teploměry se využívá v oblastech, kde není možný přístup nebo tam, kde nelze využít běžné kontaktní teploměry.

mereni teploty povrchu 2020 1

Princip měření bezkontaktní metodou

Každé těleso s teplotou absolutní nuly -273,15 ° C (= 0 Kelvinů) emituje elektromagnetické záření úměrné své vlastní teplotě na povrchu, kterým je tzv. "Vnitřní záření", bez ohledu na to, zda je objektem led nebo horká ocel. Součástí tohoto záření je infračervené záření a to se využívá pro měření teploty. To proniká do okolí, je zaostřeno čočkou (vstupní optika) v infračerveném měřicím systému na detekční prvek a generuje elektrický signál úměrný záření. Signál je zesílen, digitálně zpracován a převeden na výstupní hodnotu úměrnou teplotě objektu. Naměřená hodnota může být zobrazena na displeji nebo na výstupu jako analogový signál, který umožňuje snadné připojení k systémům řízení procesů.

mereni teploty povrchu 2020 2

Novinka: Inteligentní pyrometr automaticky měřící teplotní extrémy

Nový inteligentní infračervený teploměr thermoMETER TIM 8 nabízí funkci automatického vyhledávání teplotních extrémů. Infračervený teploměr pracuje s maticí 80x80 bodů a je vhodný pro aplikace, kde vzniká požadavek měření maximální a minimální teploty. Tento snímač umožňuje pracovat autonomně a zároveň lze dálkově zaostřovat. Měřící rozsah pyrometru se pohybuje v rozmezí od -20 ° C do 900 ° C.
Pyrometr thermoMETER TIM 8 má kompaktní design a je vhodný pro integraci do stísněných prostor. Je navržen pro samostatný provoz bez PC. Ovládání je intuitivní pomocí konfiguračního softwaru. Výstupní data jsou získávána přímo přes analogový výstup. K dispozici je průmyslové rozhraní se třemi reléovými a analogovými výstupy. Pyrometr je ideální pro použití v řadě OEM aplikací. V nabídce naleznete rozsáhlé příslušenství, jako jsou ochranná pouzdra (proti mechanickým vlivům) chladící pouzdra, ofukování optiky, ochranná sklíčka, USB server, montážní držáky aj.

mereni teploty povrchu 2020 3

Výhody infračerveného teploměru TIM 8

  • Autonomní provoz
  • Automatická detekce teplotních extrémů
  • Zvýšení spolehlivosti kontrolovaného procesu
  • Snížení nákladů
  • Konfiguračního software zdarma

MICRO-EPSILON Czech Republic s.r.o.
Na Libuši 891, 391 65 Bechyně
Tel.: +420 381 213 011
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.micro-epsilon.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS

Najdete nás na Facebooku