TRUMPF vstupuje do světa automatizovaného obloukového svařování

Společnost TRUMPF uvádí na trh svůj první automatizovaný obloukový svařovací systém. Automatizované svařovací pracoviště TruArc Weld 1000 přichází s kolaborativním robotem, který bývá označován jako „cobot“. Po té, co obsluha ručně navede cobota nad svařenec,  cobot automaticky provede požadovaný svar. Je to výrazně rychlejší a přesnější, než by bylo možné při standardním ručním svařování. Novým systémem reaguje společnost TRUMPF na rostoucí nedostatek kvalifikovaných pracovníků a pomáhá výrobcům začít s automatizovaným svařováním. TruArc Weld 1000 splňuje nejpřísnější bezpečnostní standardy v souladu s CE a schválený společností TÜV Austria.

TruArc Weld 1000

Programování je rychlé a snadné
Na rozdíl od konvenčních průmyslových robotů mohou operátoři interagovat s cobotem a vést jej ručně po dráze svaru. Vestavěné senzory zajišťují hladký průběh operací. Společnost TRUMPF také vybavila cobot dotykovou ovládací jednotkou. Ta umožňuje uživatelům ukládat počáteční a konečné body svarové cesty a také všechny mezilehlé body trasy svaru a tím snadno vytvořit program, podle kterého se cobot řídí. Řídicí systém cobota obsahuje i sady základních šablon pro různé standardní svařovací programy a časté parametry, které pokrývají běžné potřeby při svařování. Příkladem může být nastavení tloušťky plechu. V kombinaci s ovládací jednotkou na svařovacím hořáku tyto šablony výrazně zjednodušují programování robota. To umožňuje uživatelům programovat a svařovat s TruArc Weld 1000 během několika minut. Při manipulaci se systémem není nutná žádná předchozí zkušenost.

TruArc Weld 1000

Malé série, skvělé výsledky
TruArc Weld 1000 nabízí automatickou alternativu pro mnoho typů dílů, které by uživatelé normálně svařovali ručně. Díky rychlému programování mají výrobci cenově dostupné prostředky k řešení krátkých výrobních cyklů a jednorázových kusů, i když díly vyžadují pouze krátký svarový šev. TruArc Weld 1000 produkuje reprodukovatelně rovné a rovnoměrné svary, zabraňuje rozstřiku a nabízí velmi vysokou kvalitu výsledku.

TruArc Weld 1000

Současné nastavení a svařování
Uvnitř TruArc Weld 1000 je přepážka, kterou lze zvednout a spustit. To umožňuje uživatelům rozdělit pracovní oblast a vybrat si mezi svařováním jedné velké části (operace jedné stanice) nebo několika menších (operace dvou stanice). V provozu na jedné stanici může robot svařovat součásti o rozměrech až 2000 x 600 x 600 milimetrů. V závislosti na rozměrech součástí jsou možné i jiné poměry šířka k délce. Ve dvoustaničním provozu může TruArc Weld 1000 zpracovávat menší díly o rozměrech až 600 x 600 x 600 milimetrů. Aby robot mohl snadno dosáhnout obou stanic, cestuje robot mezi dvěma polohami podél lineární osy. Zatímco je pracoviště na jedné straně zaneprázdněno svařováním, může obsluha použít čas k sestavení svařovaných částí na druhé straně. Program robota lze automaticky přenést z jedné stanice na druhou.

Připraven pracovat bez nutnosti školení
Zákazníci mohou sami uvést do provozu TruArc Weld 1000 kompatibilní s CE během několika hodin pomocí vyhrazených videonávodů. Od cívky drátu až po parametry svařování přichází systém se vším, co potřebujete k zahájení svařovacího procesu. Pro obsluhu strojů není nutný žádný výcvik ve školícím centru. Videonávody obsahují všechny informace potřebné k rychlému naučení se obsluhovat a programovat tento stroj.

 

Zdroj zprávy: TRUMPF

Trumpf logo