Indičtí policisté zadrželi holuba. Považují ho za špiona

Do rukou policie z indického města Kathua se dostal holub obarvený na růžovo. Byl objeven nedaleko hranic s Pákistánem a zůstane ve vazbě, dokud nebude vyšetřováním prokázáno, zda nejde o pákistánského špiona.

V pondělí 25. května se tento údajný špion zastavil na své cestě v domově Geety Devi. Jelikož měl na noze kroužek s čísly, okamžitě informovala úřady. Indičtí celníci ho následně předali policii. „I když ptáci neznají naše hranice a během migrace mohou překročit několik států, kroužek na noze tohoto holuba je důvodem k obavám. Migrující ptáci takové kroužky nemívají,“ uvedli policisté.

Nejde o první případ, kdy byl údajný holubí špion zadržen na cestě mezi Indií a Pákistánem. Od konce čtyřicátých let, kdy oba státy vyhlásily nezávislost, mezi nimi došlo ke čtyřem válkám. V roce 2015 byl jeden zadržen v městečku Manwal čtyři kilometry od hranice. Na ocase měl vyražena čísla a urdský nápis odkazující na provincii v Pákistánu. Ani po provedeném rentgenu, který neodhalil nic nezvyklého, ho policisté nepropustili. V roce 2016 zase nalezli ptáka se vzkazem, který měl údajně hrozit smrtí indickému premiérovi.

Role holubů ve válečných strategiích je přitom snad stejně stará jako válčení samo. Jejich dokonalých navigačních schopností využívali již perští králové či Julius Caesar. Ještě v devatenáctém století byli využíváni obléhanými pařížskými vojáky v prusko-francouzské válce. Prusové zase k lovu poštovních holubů používali jestřáby, aby zabránili přenosu zpráv mimo frontu. Svůj díl práce odvedli také v první i druhé světové válce. S úsvitem radiové komunikace však jejich význam v armádě klesal.

Tagy: