Město se dlouhodobě chlubí kladným hospodařením

TISKOVÁ ZPRÁVA
Hospodaření 2019
 

 
 

Vyškov, 29. května 2020 – Nový skatepark plný zajímavých překážek, rekonstrukce víceúčelového hřiště u Základní školy Morávkova či pískového u Základní školy Purkyňova, výměna střešní krytiny na budově Knihovny Karla Dvořáčka, oprava komunikace v bývalém školním statku, modernizace zázemí dětského dopravního hřiště, rozšíření počtu kolumbárií další etapou nebo třeba obnova prodejních stánků. Vyškov má za sebou rok plný zajímavých investic.

Hospodářská politika města vykázala i za dvanáct měsíců roku 2019 výborné ekonomické výsledky. Hospodaření Vyškova skončilo stejně jako v minulých letech velmi pozitivně, a to kladným zůstatkem prostředků z hospodaření roku 2019 ve výši 82 milionů korun, přičemž v letošním roce 2020 zbývá ze  závazků roku předchozího profinancovat 14 milionů. Zůstatek volných disponibilních zdrojů tak činí 68 milionů korun. „Z této sumy jsme v rámci schváleného rozpočtu na rok 2020 zapojili 25 milionů. K možnému dalšímu použití z hospodaření roku 2019 tedy zůstává 43 milionů korun,“ shrnul čísla starosta Vyškova Karel Jurka.

Závěrečný účet města schválili vyškovští zastupitelé čtvrtý květnový den na svém zasedání. „Všem, kteří se na vzorném hospodaření města podílí, patří poděkování. Vyškov navíc dlouhodobě nemá žádné cizí zdroje, takže nadále patříme mezi málo měst, které si poradí bez půjček a úvěrů,“ upozornil starosta Jurka.

Na loňském kladném výsledku se mimo jiné podílelo překročení daňových příjmů o 14 milionů či nedočerpání rozpočtu výdajů téměř u všech odborů městského úřadu. Už loni nicméně zástupci radnice hovořili o tom, že město nesmí trpět krátkozrakostí a musí pomýšlet na to, že se ekonomická situace může zcela otočit. Zatímco nejen vedení měst a obcí tak v uplynulých měsících stále častěji skloňovalo sousloví hospodářská krize, nakonec onemocnění COVID 19, které je způsobeno novým typem koronaviru, přineslo něco, co bude bolet celou společnost. „Město vždy plánovalo své investice s rozmyslem. Každoročně jsme pamatovali na možný meziroční pokles na příjmech. Všichni jsme měli na paměti dopady recese z let 2008 a 2009. Nakonec přišlo něco zcela nového. Současná krizová situace je velkou ránou a budeme se z ní vzpamatovávat několik dalších let,“ netajil se vyškovský starosta.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 29.5.2020 / 29.5.2020

Počet návštěv: 567
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém