Pomůže Německo covidovým pacientům z Ruska? Ptá se Deutsche Welle

29. květen 2020

Podle serveru Deutsche Welle jsou němečtí lékaři i politici na přijetí nemocných připravení, zatím ale stále není jisté, kdo by za jejich léčbu měl zaplatit. A Moskva prozatím mlčí.

Čtěte také

Pokud jsou ruské kapacity vytížené, jsem pro nemocným pomoct, prohlásil šéf kolínské univerzitní nemocnice, která má k dispozici 120 jednotek intenzivní péče. V současnosti se zde neléčí ani jeden pacient s onemocněním covid-19, který by potřeboval umělou plicní ventilaci. Podobně se vyjádřila i nemocnice v Bonnu.

Jak poznamenává server Deutsche Welle, dohromady je v Německu na 30 tisíc jednotek intenzivní péče, přičemž skoro polovina z nich je prázdná. Až doteď nicméně platilo, že Němci mohou přijmout k ošetření pouze koronavirové pacienty ze zemí Evropské unie. Náklady na tuto léčbu se už vyšplhaly k 20 milionům eur, přičemž Německo zdůraznilo, že se o jejich splacení postará, protože přesně tak chápe evropskou solidaritu.

S pacienty z Ruska, kde v krátké době prudce stoupl počet nakažených, je ale problém – kvůli bezpečnostním opatřením se do Německa v tuto chvíli nedostanou. Pro jejich přijetí se kromě nemocnic už nicméně vyslovili i politici, kteří vybízejí k solidaritě – například saský premiér nebo berlínský starosta. Ruská strana na jejich výzvy zatím nijak neodpověděla, píše Deutsche Welle.

Indie má problémy

Indie se nepotýká jen s koronavirovou krizí, nově bojuje také s nejhorší invazí sarančat za posledních skoro 30 let. Všímá si toho zpravodajský server televize Al-Džazíra. Hejna okřídleného hmyzu devastují úrodu v několika tamních státech a vláda už do boje proti nim zapojila nejenom pesticidy, ale třeba i drony.

Čtěte také

Jak upozorňuje Al-Džazíra s odvoláním na OSN, hejno o velikosti kilometru čtverečního spořádá jídlo pro 35 tisíc lidí. V Džajpuru, který je hlavním městem Rádžasthánu, lidé zkoušejí zahnat poletující hmyz třískáním do pánví a pokliček. Indická vláda varuje, že sarančata likvidují nejenom zeleninové farmy, ale nepohrdnou ani luštěninami nebo bavlnou.

Nálety sarančat jsou v Indii nejhorší od roku 1993, píše Al-Džazíra. Hmyz už spořádal úrodu na západě země a v centrálních oblastech, v příštích dnech by mohl dorazit do Nového Dillí. Odborníci varují, že situace se může ještě zhoršit v červnu, kdy do Indie přes Pákistán dorazí další sarančata z východního cípu Afriky, který drancují už několik měsíců.

Ze současné invaze sarančat viní deník Indian Express silné západní větry i mimosezónní vydatné deště z března a dubna, po kterých začala růst vegetace. V jednom hejnu je až 80 milionů sarančat na kilometr čtvereční a sarančata zvládnou za den urazit i 150 kilometrů. Když už nemají na polích co žrát, vydají se ničit městskou zeleň, jako se to stalo v parcích Džajpuru nebo v pomerančových sadech poblíž Nágpuru ve středu země, dodává list Indian Express.

Skafandr SpaceX jako z filmu Kapitán Amerika

Na evoluci skafandru se zaměřil zpravodajský server BBC. Britské novináře zaujaly nové, moderní obleky astronautů Douga Hurleyho a Boba Behnkena. Ti měli ve středu vyletět k Mezinárodní vesmírné stanici na palubě lodi Crew Dragon technologické firmy SpaceX. Start byl ale kvůli počasí odložen na sobotu.

Čtěte také

Futuristické skafandry se ani zdaleka nepodobají mohutným oranžovým oblekům, ve kterých astronauti z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě startovali naposledy. Helmy jsou vytištěné na 3D tiskárně, v rukavicích je možné ovládat dotykové obrazovky v kokpitu. Hlavní účel mají ale obleky stejný – ochránit astronauty před snížením tlaku v kabině. Zároveň je skafandry zásobují kyslíkem a regulují jejich teplotu.

Ochranné obleky navrhl hollywoodský kostymér José Fernandez, který spolupracoval na filmech Kapitán Amerika nebo Batman versus Superman. Jeho skafandry jsou astronautům šité na míru. Ze sedačky v kabině se do nich zapojuje jediný kabel, který připomíná pupeční šňůru. Díky němu mohou astronauti nejenom dýchat, ale také spolu komunikovat. Jak nicméně dodává britská BBC, do volného vesmíru s těmito obleky astronauti vystoupit nemohou.

Víc si poslechněte v audiu. Četli Jan Bumba a Lenka Jansová.

autoři: Matěj Skalický , lup
Spustit audio

Související