Vyškov řeší dopady krize. Propad bude už letos velký

TISKOVÁ ZPRÁVA
Vyškov řeší dopady krize.
 

 
 

Vyškov, 29. května 2020 – Vždy je přístup města konzervativnější a méně optimistický. Evidentně ale správný. Řeč je o příjmové straně městského rozpočtu. V případě každoročních odhadů z pera ministerstva financí je totiž Vyškov vždy spíše opatrný. V případě výše sdílených daní má město ve schváleném rozpočtu na letošní rok sumu 320 milionů korun. Resort ovšem loni predikoval částku vyšší, konkrétně 336 milionů. Vyškov neposlechl a šel svou cestou. A propad v důsledku koronavirové krize díky tomu není tak vysoký.
Přesto je pro město velkou ránou. „Podle v dubnu zveřejněné predikce ministerstva financí vychází pro naše město předpoklad výše sdílených daní na téměř 280 milionů korun. Jde tedy o zhruba 40 milionů korun méně, než máme zapracováno ve schváleném rozpočtu. Kdybychom loni dali na ministerstvo, propad by činil dokonce 56 milionů. I tak jde o opravdu značnou ránu, se kterou se musíme vyrovnat,“ informoval starosta Vyškova Karel Jurka.
Zdůraznil, že již za měsíc duben přišlo o téměř čtyři miliony na dani z příjmu právnických osob méně než ve stejném měsíci roku 2019. Za květen je suma dvojnásobná. „A to je jen začátek. Budeme mít také výpadky z nájmů, z parkovného a podobně. Přesné dopady ale samozřejmě neznáme. Až další měsíce napoví, jak to s daňovými výnosy bude. Uvidíme, jak bude po rozvolnění vypadat ekonomika, zda se nastartuje rychle, nebo půjde o pozvolný průběh. Připravujeme se tedy na to, že letošní a příští rok budeme hospodařit s jinými prostředky, než jsme si mysleli,“ zmínil vyškovský starosta.
Dosud vyčkával, jak to bude s výnosy sdílených daní s ohledem na dopad takzvaného kompenzačního bonusu. Vládní návrh totiž počítal s tím, že by třetina peněz na kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné šla z rozpočtu obcí a měst. Proti záměru vznikla i petice. Vyškov by novela zákona odhadem připravila o dalších 18 milionů korun. Senátoři novelu vrátili do poslanecké sněmovny. „Podporujeme senátní návrh, kompenzační bonusy mají jít ze státního rozpočtu. Vyrovnáváme se s jednou nepříjemností a vzápětí se na nás hrne další,“ prohlásil starosta Jurka.
Poslanci ovšem ve středu 27. května vládní návrh schválili, ten senátní odmítli. Předlohu ve znění schváleném Sněmovnou nyní dostane k podpisu prezident.
Spousta investičních akcí je rozběhnutých a logicky nejdou zastavit. „Máme za sebou první jednání a koaliční schůzky. Nechceme jen tupě škrtat tak, aby se zastavil život ve městě nebo se omezily důležité investice města. Musíme zvažovat a jednoduše jednotlivé investice rozložit v čase. Čeká nás doba přemýšlení, jak hospodařit jinak. V letošním rozpočtu jsme si vyznačili položky, které ještě nejsou rozběhnuté, a je možné o nich diskutovat: snížit je, nebo prozatím odložit,“ prozradil místostarosta Vyškova Roman Celý.
Město se tak pokouší najít možnosti, které podrží oslabený podnikatelský sektor. Vyžádalo si rovněž podklady od příspěvkových organizací města. „Je nutné si uvědomit, že každá příspěvková organizace se potýká s jinými propady. Například školy řadu týdnů šetřily na energiích, naopak taková Správa majetku města Vyškova eviduje milionové propady příjmů – z nájmů nebo ze vstupného,“ připomněl místostarosta Celý.
Podle starosty Jurky bude pokračovat uvážlivé hospodaření města. „Probírali jsme i velké projekty, které nás čekají. Zatím je předčasné hovořit o nich konkrétněji, čas napoví. Musíme se k tomu postavit čelem. Téma pak pochopitelně budeme probírat i se zástupci opozičních klubů,“ ujistil vyškovský starosta.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 29.5.2020 / 29.5.2020

Počet návštěv: 556
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém