Neformální videokonference ministrů zahraničí

29.05.2020
Úřad vlády

Ministři zahraničí budou diskutovat o strategických vztazích EU s Čínou a také o socioekonomických dopadech pandemie COVID-19 na země Asie a Pacifiku.

Hlavním cílem dnešního videokonferenčního jednání bude příprava na plánovaný summit EU – Čína, který se měl koncem března uskutečnit v Pekingu. Kvůli epidemii nemoci Covid-19 byla tato vrcholná akce přesunuta na druhou polovinu června a konec se uskuteční formou videokonference. Kromě toho bude Německo v polovině letošního září pořádat v Lipsku summit lídrů EU27 s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Ministři by dnes měli zejména diskutovat, jaké budou očekávané výsledky obou summitů, jaké nástroje bude EU využívat při prosazování svých zájmů, a také stanovit strategii ohledně případných výstupních dokumentů z těchto vrcholných jednání.

EU bude při jednání s Čínou prosazovat klíčové principy, jako jsou liberální mezinárodní řád založený na pravidlech, lidská práva, reforma WTO, rovné podmínky v obchodu a investicích, klimatické změny či udržitelná konektivita. Ústředním bodem tohoto jednání bude udržení jednoty a koherence EU vůči Číně.

Kromě vrcholných schůzek je pro letošní rok na programu EU nová strategie spolupráce na příštích pět let, měla by být podepsána dohoda o zeměpisných označeních a v neposlední řadě by měl být potvrzen záměr co nejdříve dokončit vyjednávání investiční dohody mezi EU a Čínou.

Autor: Lukáš Hadrava

Sdílet tento příspěvek