Wellness už dávno není výsadou luxusních hotelů, můžete si ho užít také doma. Rychlý rozvoj technologií, designu a nejrůznějších materiálů dnes umožňují komukoli zařídit si wellness podle svých představ. Zdroj: Zastolskiy Victor

Podlehněte kouzlu domácího wellness aneb Relax v soukromí

Představte si, že máte ve svém obydlí privátní wellness, do kterého můžete jít, kdy se vám jen zachce. Domácí wellness je vždy čistý, určený pouze pro vás a vaši rodinu, a navíc výrazně navýší hodnotu domu či bytu.  Při jeho zařizování je ale třeba promyslet řadu otázek, na něž vám odpoví následující článek.

Pojem wellness znamená cestu k souladu mysli, duše a těla a jde ruku v ruce se zdravým životním stylem. Jeho historie sahá až do dob starověkého Egypta a antiky. Již v těchto dobách začali lidé užívat výhod horkých léčivých pramenů. Většinou šlo o skály napuštěné vodou, jež byla ohřívána kameny, které se do vody vhazovaly. I dnes mnoho lidí po celém světě nedá na wellness dopustit.

Domácí wellness má oproti tomu veřejnému řadu výhod. V prvé řadě nabízí především absolutní soukromí a klid. Relaxovat zde můžete kdykoli během dne, a navíc bez placení vstupného. V poslední době se v některých hotelech vyšplhala hodina privátního pronájmu až na několikatisícové částky. Pokud tedy wellness centra navštěvujete rádi a často, vložené finance do soukromé alternativy se vám brzy zhodnotí.

koupelny v malých finských bytech jsou běžně vybavovány elektrickými suchými saunami. Jde o místní standard a tradici, které se nechtějí zříci ani majitelé nejmenších bytů. Zdroj: Sofia Rita

Wellness i v paneláku?

Zaprvé je třeba si rozmyslet, kde bude domácí wellness umístěn. Ideální variantou je pochopitelně samostatná místnost či alespoň prostor nad 15 m2. Pod pojmem wellness si každý představí něco trochu jiného. Ale odpočinek jako v luxusním lázeňském rezortu si můžete užít klidně i v malé panelákové koupelně. Kupříkladu Finové, milovníci saunování, si koupelny ve svých bytech vybavují malými elektrickými suchými saunami pro jednu až dvě osoby poměrně běžně. Jejich montáž není nic nesnadného a provoz také nepatří k nejdražším.

Pobytem v místnosti se svíčkami a esenciálními vonnými oleji docílíte léčivé aromaterapie. Zdroj: Caio Pederneiras

Příjemné prostředí však mnohdy vytvoří i pouhá masážní vana plná horké vody, vonné svíčky a příjemná hudba. Pokud nechcete dělat větší investice, stačí obyčejnou vanu nebo sprchový kout vybavit masážními tryskami. Trendem moderních koupelen jsou též sprchy s velkým průměrem růžice či s tryskami zabudovanými na velké ploše. Dešťové sprchové hlavice lze dnes zakoupit již od jednoho tisíce korun. Výstavba většího domácího wellness se většinou neobejde bez odborných firem a projektantů. Přejdete tak řadě problémů, které mohou při jeho zařizování nastat – od vysoké spotřeby energií až po vlhkost.

Co vše spadá do nabídky?

Privátní wellness je nejen oáza klidu, ale často také prostor plný kompromisů. Nabídka zařízení je dnes opravdu pestrá, ale je třeba brát v potaz velikost dostupného prostoru. Mezi základní vybavení domácích lázní patří takzvaný whirlpool (bazének s vířivými tryskami a pohodlnými sedačkami), který v malých prostorách plně nahradí vana s masážními tryskami. Nejnáročnější formu vodního wellness představuje  swim spa neboli bazén s protiproudem. Dalším skvělým zařízením pro relax je sauna. Mezi nejpopulárnější varianty patří finské a parní sauny nebo infrakabiny. Saunový domek se může objevit i na zahradě. Samotný proces saunování poté ozvláštní barevná měnící se světla v rámci moderní kolorterapie.

Stačí pár kapek esenciálního oleje do koupele a budete se cítit jako v ráji. Madeleine Steinbach

V případě, že se rozhodnete pro saunu, neměli byste zapomínat ani na ochlazovnu. Ta může mít podobu tradičního vědra, sprchy nebo speciálního bazénku. Součástí soukromého wellness může být také Kneippův chodník, který si lze představit jako systém čtyř malých bazénků s kameny, kde se střídá horká voda se studenou. Chození po Kneippově chodníku zlepšuje prokrvení celého těla a díky otužování posílí imunitu.

Ve větším soukromém wellness by dále neměla chybět odpočívárna, kde si vychutnáte relax do posledního doušku. Součástí odpočinkové zóny mohou být klasická lehátka či cenově nákladnější vyhřívané lavice. Pokud jste milovníky slunce, vedle infrasauny můžete prostor vybavit i soláriem nebo solární loukou, ve které jsou zářiče zavěšeny pod stropem.

Lázeňské atmosféry lze i doma dosáhnout poměrně snadno. Zdroj: Alena Ozerova

Při zařizování relaxační zóny se vyhněte rušivým křiklavým barvám. Ideální volbou je tmavě modrá nebo zelená, k odpočinku vybízí i žlutá či neutrální barvy. Relaxační část skvěle doplní také vonné tyčinky a svíčky, solné lampy či dekorativní lávové kameny. Ve wellness lze zabudovat též efektivní osvětlení, TV a audio techniku, nebo do prostoru začlenit ještě minibar, případně vinotéku. Fantazii se meze nekladou. Na příjemné atmosféře se mohou podílet i vhodně vybrané obklady.

FOTOGRIN

Související články

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock