Pátý Indiana Jones bude inovativní

Pátý Indiana Jones bude inovativní
Dobyvatelé ztracené archy (1981) | Paramount Network
Už nějakou dobu víme, že pátého Indiana Jonese nebude režírovat Steven Spielberg (ten nakonec bude jen produkovat), ale James Mangold. O něm Frank Marshall, jenž se podílel na tvorbě zatím všech dílů série, prohlásil, že je na režii pětky ideálním kandidátem, protože je Indyho velkým fandou.
Těžko takhle předem můžeme tušit, jak se Mangoldovo angažmá na výsledném filmu podepíše. Mangoldovo jméno přeci jen není tak zvučné a pro některé z nás je představa dalšího Indyho filmového dobrodružství v rukách kohokoliv jiného než Spielberga v lepším případě znepokojivá, v horším rovnou děsivá. Na druhou stranu Mangold má na kontě nejeden dobrý film (navíc má poměrně široký žánrový i stylový rozptyl). A v posledních třech letech se mu obzvlášť daří, viz skvělé loňské závodnické drama Le Mans '66 a hlavně tři roky starý vynikající Logan: Wolverine, drsná a pochmurná komiksovka, představující úctyhodnou rozlučku Hugh Jackmana se svou nejslavnější rolí.
James Mangold
James Mangold | X-Men Character Likenesses ™ & © 2012 Marvel Characters, Inc. All rights reserved. ™ and © 2012 Twentieth Century Fox Film Corporation
A právě Logana nyní Mangold zmínil i v souvislosti s Indym. Ve smyslu, že i v tomto případě by Mangold rád zkusil "něco nového". Chce zachovat jádro značky (to, co ji definuje a co na ní mají fanoušci nejraději), ale zároveň ji někam posunout. Dle svých vlastních slov není zastáncem přístupu, kdy pokračování úspěšného filmu je v podstatě jen jeho trochu upraveným zopakováním.
To samo o sobě zní moudře a logicky, tak snad se v tomto ohledu Mangoldovi zadaří a zvládne skloubit osobitý přístup s důstojným navázáním na ten Spielbergův. Stále ale před sebou má minimálně jeden hodně nezáviděníhodný problém - věk (a s ním spojenou fyzickou kondici) Harrisona Forda (herci je nyní 77 let).
Premiéra snímku je v tuto chvíli naplánována na 28. července 2022.