Truhla – stylový kus nábytku nejen na chalupu

01_chest

Truhla se jako úložný prostor používala již ve středověku. V truhlách se skladovalo leccos, ale nejen to, na truhlách se sedělo, často dokonce i spalo. Truhly pak nechyběly ani v selských a měšťanských domech 19. století. A právě toto období se celá řada lidí snaží ve svých chatách a chalupách alespoň do jisté míry zreplikovat. Romantika doby našich prababiček zkrátka láká a pěkná replika historické truhly vás může k tomuto cíli výrazně přiblížit.

Proč právě truhla?

V minulosti byla truhla základním druhem nábytku, sloužila pro ukládání oblečení, šperků, knih i čehokoliv jiného. Používala se jako skříň stojící na místě stejně jako cestovní zavazadlo. Její interiér tvořil hlavní úložný prostor společně s přihrádkou na drobné cennosti, knihy apod.

V 19. století potom často zdobily truhly romantické barevné motivy, nejčastěji květiny. V dnešní době již pro ukládání věcí truhly sice běžně nepoužíváme, pokud si ale zařizujete interiér chaty nebo chalupy v tradičním stylu, truhla je přesně to, co potřebujete.

02_chestZdroj obrázku: Wikimedia Commons

Jak truhlu využít?

Stejně jako před dvěma sty lety, i dnes můžete do truhly dávat cokoliv. Může to být oblečení či peřiny stejně jako stolní hry nebo sbírka dvd s filmy pro deštivé dny. Stejně tak lze ale truhlu použít např. jako konferenční nebo odkládací stolek. Právě univerzalita použití tohoto kusu nábytku je jeho velkou výhodou. Truhla může stát v obývacím pokoji, v ložnici, nebo může sloužit třeba pro úschovu hraček v dětském pokoji.

Truhly navíc mohou zapadnout do interiéru prakticky jakéhokoliv typu. Pokud je interiér vybaven vyloženě tradičně, lze zvolit malovanou truhlu přímo odkazující na dané historické období. I do moderních interiérů ale výborně zapadne truhla z dřevěného masivu.

Na trhu je dnes k dispozici celá řada možností, jak si truhlu do svého interiéru pořídit. Lze si nechat zrenovovat historický kus nábytku, nechat si vyrobit kus na zakázku anebo si vybrat z klasické nabídky. Ať již si však vyberete jakkoliv, truhla se nepochybně stane ozdobou vašeho interiéru.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.