Český R.I.P. song kvalitnímu humoru. V seriálu Kapitán Říp vtipy necinkají, ale drhnou, až to bolí

29. květen 2020

Vepřový dýchánek je opět tu a začíná již tradiční zabijačkou. Ne ve všech reality shows panuje rupaulovská lásky kultura a v extrémních případech mohou dohnat účastníky i k sebevraždě. Zatímco Aleš oplakává zbytečný odchod mladé japonské hvězdičky Hany Kimury, Tondu daleko víc rozrušilo zmizení čtyřicátníka Pac-Mana ze sady facebookových smajlíků. Jaké další výrazné momenty zaregistrovala na hladině popkulturních a zejména filmových korýtek tři prasátka Vítek, Tonda a Aleš?

Tondovo srdce plesá z vidiny třetí řady seriálu Co děláme v temnotách. Upíři jsou však jen vrcholem ledovce každodenních nástrah, což jako jeden z mála dobře ví režisér Nikita Michalkov a neúnavně se nám snaží otevřít oči televizním pořadem Běsogon. „Rozjel oblíbenou ruskou disciplínu šíření nejrůznějších hoaxů a fake news a přišel s opravdu přelomovou teorií, jak to teďka v tom světě chodí,“ naťukává bizarní podívanou Vítek

„Celosvětový očkovací čipovací spiknutí pod vedením Billa Gatese s cílem zavést digitální diktaturu,“ přibližuje Tonda, proti čemu režisér aktuálně bije na poplach, a dodává: „Ještě do toho zakomponoval patent Microsoftu WO/2020/060606, který byl uvedený 22. dubna 2020, což je 150. výročí narození Vladimira Iljiče Lenina. A ta cifra 060606 samozřejmě Nikitovi evokuje satanské číslo.“ „Jsem unavenej tím sluncem! Úžeh, absolutní úžeh!“ ryčí Aleš, vyděšený z metamorfózy, která se kdysi příčetnému tvůrci přihodila. Kdyby si raději místo konspiračních teorií občas kondičně cucnul epifýzy, bylo by mu určitě líp.

Pro solidní úpal ale netřeba chodit světa kraj. Filmový publicista a režisér Petr Cífka, kterého máme spojeného s vydařenou satirou Branky, body, kokoti nebo dokureality Předělávači, se rozhodl vytvořit českého superhrdinu. V desetidílném komediálním seriálu pro MALL.TV spolu s Danielem Zemanem, TMBK a Matějem Svobodou oživili plyšovou loutku ztělesňující neskrývaně oplzlého i trochu uprděného akčního hrdinu.

A jak to celé dopadlo? „Strašně užvaněný, nezvládnutý. Několik talentovaných osobností dává dohromady něco, co je pro mě nesourodý a mimořádně trapný,“ shrnuje Aleš. „Měl jsem očekávání, že to bude drzej moderní satirickej formát, ale ten dojem je vlastně totálně mátožnej, i v těch provokativních momentech je to spíš sprostý a jednorozměrný, než že by to šlo někam za roh. A vtipy nejenom že nezvoněj, podle mě jsou často jenom tak vulgární, že nevyznívaj,“ přidává se Vítek. „Ta snaha být nekorektní je dvojaká a strašně snadno a často spadá do ofenzivní věci, u který se spíš stydíte za ty lidi, za sebe, za všechny a za planetu Zemi,“ uzavírá uličku hanby Tonda.

Co říká na seriál Kapitán Říp Pac-Man české filmové kritiky Kamil Fila a jaký mýtus o Kláře Issové ve vysílání zbořil? Vydařil se podle něj vítězný film FAMUFESTu Nebát se ničeho režiséra Jakuba Jiráska? Co přinesou TADY VARY, improvizovaný pandemický formát nejslavnějšího domácího filmového festivalu? Poznamenala nenávist k driblingu Vítkův názor na dokumentární basketbalový seriál Poslední tanec o Michaelu Jordanovi? Kterého stupně výhřevnosti dosahuje indie dramátko Malá lež čínské režisérky Lulu Wang a do jaké míry rozněžnilo Aleše, Vítka a Tondu? A je zdraví prospěšnější cucání epifýzy, nebo spíš hypofýzy? Vše se dozvíte v nových Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.