Domácnost

7 tipů, jak vybrat nejlepší čističku vzduchu

Čistička vzduchu je nepostradatelným pomocníkem hlavně v případě, že máte problémy s kašlem, jste často nemocní nebo vás trápí nepříjemné alergie. Hodí se však také, když máte doma miminko a nebo domácího mazlíčka. Díky tomu, že ze vzduchu v místnosti odstraní alergeny, zvyšuje jeho kvalitu, a tím přímo ovlivňuje zdraví celé rodiny. Jak ale mezi stovkami čističek na trhu vybrat tu pravou?

7 tipů, jak vybrat nejlepší čističku vzduchu
7 tipů, jak vybrat nejlepší čističku vzduchu

Ve srovnání s ostatními spotřebiči jsou čističky vzduchu novinkou a v českých domácnostech se narozdíl od jiných technologických vychytávek zatím moc nezabydlely. Možná si i vy říkáte, že taková čistička je zbytečnost, a když jste se bez ní obešli do teď, zřejmě vám nebude chybět ani v budoucnu.

Bohužel, kvalita vzduchu se zhoršuje a nikoho dnes asi nepřekvapí, že smog a prach jsou téměř všudypřítomné. Když k tomu připočtete ještě cigaretový kouř, nesoucí se třeba od sousedů a alergeny, jako například plísně, roztoče a nebo různé jiné mikroorganismy, které se přirozeně nacházejí v každé domácnosti, možná zjistíte, že investovat do takové čističky by vlastně nebylo zcela od věci. Všechny tyto látky v ovzduší totiž mohou způsobovat zdravotní potíže a dráždit organismus.

Čističky vzduchu: Jak vybrat tu nejlepší?

Jakou čističku ale vybrat, aby opravdu fungovala a zajistila lepší vzduch pro vás i vaši rodinu? Máme 7 tipů, na co přesně se zaměřit:

1. Výkon čističky musí odpovídat velikosti místnosti

Než se pustíte do nákupu, ujasněte si, v jaké místnosti budete čističku nejčastěji používat. Klíčová by pro vás měla být hlavně její velikost, která vám pomůže přesněji určit, jaký minimální výkon musí vaše nová čistička mít. Čím vyšší bude výkon, tím větší místnost je čistička schopná čistit, případně, pokud ji umístíte do menší místnosti, vzroste s výkonem i rychlost filtrace.

Jak tedy najít vhodný výkon přesně pro vaši potřebu? Jednoduchým propočtem A×B×C si zjistěte objem místnosti, a ten pak vynásobte koeficientem 2,5. Vyjde vám potřebný vzduchový výkon v m3/h. 

Pokud plánujete čističku používat ve více místnostech, počítejte vždy s objemem té největší. 

Tip: Pro alergiky je vhodný o něco větší vzduchový výkon než pro běžné uživatele. Ideální je tedy vynásobit si objem místnosti koeficientem 4.

Čistička vzduchu umístěná v ložnici.

2. Zohledněte, pro koho je čistička určená

Stejně jako vzduchový výkon, i ostatní parametry by měly odpovídat tomu, zda čističku bude využívat běžná domácnost, silný kuřák a nebo alergik, který potřebuje v místnosti vytvořit speciální podmínky.

Čistička vzduchu pro alergiky by měla zvládnout přefiltrovat všechen vzduch v místnosti minimálně 3× za hodinu. Navíc musí obsahovat HEPA filtr, který si poradí s roztoči, spórami, plísněmi, pyly i dalšími alergeny o velikosti až 0,3 mikronu s technicky garantovanou účinností 99,97 %.

Pro kuřáky je naopak důležité odstranit hlavně zápach z ovzduší. Proto by měli vsadit raději na čističku vzduchu s ionizátorem a uhlíkovým filtrem.

V domácnostech, které trápí příliš suchý vzduch, se zase vyplatí vsadit na čističky se zabudovaným zvlhčovačem. Fungují tak, že nasávají pomocí disku vodu, která se následně odpařuje skrz ventilátor. Díky tomu poháhají udržet optimální vlhkost vzduchu, která by měla být přibližně 40–60 %.

3. Zkontrolujte hlučnost čističky

Hlavně v případě, že budete v místnosti s čističkou i spát, nezapomeňte zkontrolovat, jak je při provozu hlasitá. Hlučnost přístroje se uvádí v decibelech (dB). Ty udávají hladinu hluku, které budete při jeho chodu vystaveni. Nejhlučnější čističky mohou dosáhnout až 70 dB, do domácnosti je však ideální aby nepřesáhly 40 db. Na noc je pak nejlepší ještě trošku nižší hlučnost – maximálně 30 dB.

Tip: Obecně jsou nejtišší čističky vzduchu s elektrostatickým filtrem, a to proto, že k filtraci nepoužívají ventilátor.

Čistička vzduchu v pokoji.

4. Ověřte, zda si nepořizujete energetického žrouta

Kolik elektrické energie čistička vzduchu spotřebuje, poznáte z jejího příkonu. Nejčastěji se můžete setkat s hodnotami okolo 30–60 W. Spotřeba čističky by se tak klidně mohla přirovnat například ke spotřebě žárovky, s kterou doma běžně svítíte. Pokud si navíc pořídíte čističku se senzorem kvality ovzduší, nějakou korunu ušetříte také tím, že čistička sama vyhodnotí kvalitu vzduchu a té přizpůsobí rychlost a spotřebu. Velmi úsporné jsou také čističky s automatickým režimem, které po většinu dne běží na minimální výkon, takže spotřebovávají jen pár wattů.

Příkon a výkon: Jak se vyznat v pojmech?

Tip: Před koupí pro jistotu zkontrolujte, že se spotřeba čističky opravdu liší podle nastaveného výkonu. Na trhu je mnoho variant, a proto je lepší si vše důkladně ověřit.

Pokud chcete ušetřit, nezaměřujte se jen na příkon spotřebičů. Klíčový je i výběr správného dodavatele. Ověřte si, zda jste si opravdu zvolili toho nejlepšího! Srovnat dodavatele!

5. Vyberte správný filtr

I když by problematika filtrů do čističek vydala na pěkně tlustou knihu, zkuste si nastudovat alespoň základní informace, ať při výběru vhodného typu filtru nešlápnete vedle. Každý z nich má totiž své výhody i nevýhody.

HEPA filtr

HEPA filtr je jedním z nejpoužívanějších filtrů pro čističky vzduchu vůbec. Dokáže filtrovat mikroskopický prach, pyly, plísně, bakterie, zvířecí alergeny, roztoče i kouř v místnosti, a to s vysokou účinností. Často se navíc pro ještě lepší efekt kombinuje i s filtrem uhlíkovým.

Nevýhodou je hlavně to, že se musí pravidelně měnit. Před nákupem je proto nutné zkontrolovat, zda náhradní filtry nejsou špatně dostupné nebo moc drahé. Možností však může být i omyvatelný HEPA filtr, který rodinnému rozpočtu ušetří další výdaje navíc.

Vodní filtr

Účinnost vodního filtru se pohybuje okolo padesáti až sedmdesáti procent, takže ve srovnání s HEPA filtrem zachytí mnohem méně částic. Na druhou stranu však dokáže velmi účinně zvlhčovat vzduch, a proto se hodí hlavně do domácností, které se potýkají se suchým vzduchem.

Elektrostatický filtr

Hlavní výhodou elektrostatického filtru je velmi tichý chod. Navíc se může pochlubit i vysokou účinností, a to až 99 %. Není nutné ho měnit a při pravidelném čištění má téměř neomezenou životnost. Nevýhodou však je, že nepohlcuje pachy.

Uhlíkový filtr

Uhlíkový filtr skvěle odstraňuje pachy, a tak je výborný hlavně do zakouřeného prostředí. Časem ztrácí účinnost, takže je nutné ho pravidelně měnit, stejně jako HEPA filtr, se kterým se často kombinuje.

Filtr s UV světlem

Některé čističky vzduchu obsahují UV lampu, která umí odstranit plísně, viry a různé další alergeny. Celková účinnost tohoto filtru je však závislá na výkonu čističky, protože likviduje až to, co se zachytí v její vnitřní části.

Antibakteriální filtr

Antibakteriální filtr obsahuje nanočástice stříbra, které mu propůjčují dezinfekční účinky. Dokáže tedy snížit riziko přenosu nakažlivých chorob, stejně tak, jako likvidovat prach a roztoče.

Na trhu se však můžete setkat i s jinými typy filtrů, jeden z těch méně častých je například kovový nebo třeba formaldehydový.

Čistička vzduchu uleví od zakouřeného pachu.

6. Ujasněte si, kolik času chcete věnovat údržbě

Údržba čističek vzduchu není nic složitého a zabere nanejvýš pár minut. I tak byste si ale měli promyslet, zda se jí chcete věnovat pravidelně, a nebo zda jí raději obětujete více času jednou za delší dobu. Vše je dáno hlavně typem filtru. Když si pořídíte levnou variantu, s největší pravděpodobností ji budete muset měnit častěji. Pokud koupíte omyvatelný filtr, musíte zase počítat s tím, že jednou za čas bude vyžadovat důkladnou očistu. Výhodou většiny nových čističek je indikátor, který vás upozorní, když je filtr zanesený.

Klimatizace do bytu: Investovat do mobilní nebo nástěnné?

7. Vyberte vhodný design

I když se říká, že důležitá je hlavně funkčnost čističky, nezapomínejte na to, že v místnosti ji budete mít téměř neustále. Navíc by měla být umístěna spíše ve středu místnosti, aby nic nebránilo její funkčnosti. Proto hraje důležitou roli i její design. Většina výrobců už v dnešní době nabízí několik barevných variant, a tak si můžete bez problému vybrat čističku, která hezky doplní váš interiér. Zaměřte se také na její rozměry, aby se do pokoje hezky vešla, a na hmotnost, abyste neměli problém s jejím přesunem.