CDR.cz - Vybráno z IT

Společnosti NASA a SpaceX odložily start mise Demo2 na sobotu kvůli počasí

Společnosti NASA a SpaceX se chystaly na společný start mise Demo2, která měla být hned dvojitý historický okamžik. Bohužel se kvůli nepřízni počasí odložil na sobotu.

Zdroj: NasaSpaceFlight

Ve středu mělo dojít k několika historickým okamžikům zároveň. Jednak mělo dojít k dlouho očekávanému startu rakety Falcon 9 ze společnosti Elona Muska, SpaceX a jednak to byl jakýsi symbolický akt osvobození Spojených států amerických od závislosti na ruském kosmodromu. 

Bohužel i přes vroucí přání všech zúčastněných se středeční start musel kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám odložit na tuto sobotu. Špatné počasí vládlo celému dni a atmosféru všech příprav značně dramatizovalo. NASA následně přidala na svůj Twitter pár hodin před plánovaným odletem, že dává pouze 60% šanci, že mise Demo2 odletí ten den. 

Astronauti, Behnken a Hurley, se po své vlastní přípravě a rozloučením s blízkými přesunuli k rampě vozy z další Elonovy společnosti, Tesla, a následně si promluvili i se samotným Elonem Muskem i ředitelem NASA, Jimem Bridenstinem. Ve středisku byl také připraven i viceprezident Spojených států amerických, Mike Pence. 

Posádka se nalodila přesně dvě hodiny a patnáct minut před plánovaným zažehnutím a zhruba v ten okamžik se počasí drasticky zhoršilo. Avšak všichni očekávali do poslední chvíle, že se ještě vyčasí. O definitivním odložení startu bylo nakonec rozhodnuto jen pár okamžiků před startem. Náhradní termín je stanoven na tuto sobotu v 21:22 hodin. Sledovat jej můžete na všech původních zdrojích. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Společnosti NASA a SpaceX odložily start mise Demo2 na sobotu kvůli počasí

Žádné komentáře.