Evropský den melanomu: již 37 tisíc lidí využilo preventivní vyšetření s OZP

Tisková zpráva

29. května 2020

Preventivní vyšetření podezřelých pigmentových znamének využilo od roku 2015 už 37 656 klientů Oborové zdravotní pojišťovny. Celkem 6 009 z nich, tedy 16 procentům účastníků programu, lékař po orientační prohlídce doporučil podrobné vyšetření nejméně jednoho pigmentového znaménka s podezřením na kožní nádor.

"Melanom patří k nejagresivnějším nádorovým onemocněním, protože rychle metastázuje. Pokud se však zachytí včas, má pacient šanci na vyléčení blížící se sto procentům. Proto je jeho prevence nesmírně důležitá. Vyšetření melanomu je dlouhodobě našim nejvyužívanějším screeningovým programem," říká Radovan Kouřil, generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny.

Jen v letošním roce využilo toto preventivní vyšetření od ledna do dubna přes 2 000 klientů OZP. Vloni to však ve stejném období bylo o bezmála 600 lidí víc. "Propad v počtu vyšetřených v březnu a dubnu je obrovský. Výrazně se projevila opatření související s vyhlášením nouzového stavu. Prevenci, zvlášť u melanomu, ale není radno odkládat. Pokud máte pocit, že na těle máte pigmentové znaménko, jehož tvar se začal měnit, není čas váhat a běžte prosím k lékaři. Toto vyšetření je bezpečné, bezbolestné a OZP ho za vás zcela uhradí bez ohledu na váš věk," dodává Radovan Kouřil.

Mezi varovné signály kožního nádoru u pigmentových znamének patří:

Vyšetření pigmentových znamének je bezbolestné a rychlé. Provádí si dermatoskopem, což je zařízení podobné lupě, ať už elektronické nebo čistě optické, které lékaři umožňuje znaménko prohlédnout zvětšené.

Všechny preventivní programy Oborové zdravotní pojišťovny zaměřené na včasný záchyt rozšířených civilizačních nemocí - nádoru, ischemických chorob či Alzheimerovy nemoci, mohou klienti OZP využívat zcela zdarma. Na rozdíl od všech ostatních zdravotních pojišťoven totiž OZP všechna tato preventivní vyšetření hradí napřímo partnerským lékařům, takže pojištěnci OZP nemusejí prohlídku nejprve zaplatit na místě ze svého a pak složitě řešit administrativu s příspěvkem na vyšetření. Této zátěže své klienty OZP zcela šetří. Snadné je i objednání. Klienti OZP můžou využít svého Asistenta zdraví na www.asistentzdravi.cz, který sám u lékaře najde vhodný termín a klienta po domluvě objedná na přesný termín prohlídky.


Změňte svoji zdravotní pojišťovnu a přihlaste se k OZP online během jedné minuty: www.chcidoozp.cz

VITAKARTA je dostupná:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.styrax.dol.android
Apple: https://apps.apple.com/cz/app/mvitakarta/id470845670
Web: https://www.ozp.cz/vtk

OZP je s více než 730 tisíci klienty třetí největší zaměstnaneckou pojišťovnou v České republice. Své pobočky má všech krajských městech a spolu s dalšími klientskými centry v řadě významných sídel v Česku je dostupná na celkem 40 pracovištích. OZP poskytuje svým klientům nonstop Asistenční službu a elektronickou komunikaci, zejména portál VITAKARTA, který umožňuje bezpečně využít služby nabízené OZP bez nutnosti osobní návštěvy pobočky.

Svou dobrou pověst mezi zdravotnickou veřejností si OZP trvale zabezpečuje včasnou úhradou všech svých závazků. Pro veřejnost je pak atraktivní zejména tím, že nabízí široké spektrum služeb a vysokou kvalitu, profesionalitu a spolehlivost, s jakou jsou tyto služby poskytovány v optimální síti smluvních partnerů.


Kontakt pro média: media@ozp.cz