Renault propustí 15 tisíc zaměstnanců, ušetřit chce miliardy

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Trump versus sociální sítě

Přezkoumat zákon, který chrání sociální sítě před převzetím zodpovědnosti za obsah zveřejněný jejich uživateli nařídil americký prezident Donald Trump. Hlavním důvodem jeho kroku je společnost Twitter, která označila několik jeho zpráv za nepřesné. Trump tímto krokem útočí na ustanovení zákona z roku 1996, které dává společnostem Facebook, Twitter, YouTube a Google de facto imunitu vůči žalobám spojeným s veřejným obsahem, neboť jim udílí status pouhé platformy. Cílem Trumpova příkazu je změnit způsob, jakým je zákon využíván. Regulačním úřadům chce umožnit, aby se mohly vyjádřit k tomu, jak jednotlivé společnosti spravují obsah na sítích.

Rekordní evropské akcie

Plány na obnovu ekonomik členských zemí EU podporují růst evropských akcií. Ty čtvrtý den za sebou posílily. Panevropský akciový index STOXX 600 tak vystoupil na nejvyšší úroveň za posledních 11 týdnů. K jeho růstu velkou měrou přispěly farmaceutické společnosti, například největší světový výrobce vakcín GlaxoSmithKline. Prudce také posílily akcie společnosti Cineworld, která provozuje sítě kin. A to především poté, co společnost uvedla, že v červenci počítá se znovuotevřením všech svých poboček.

Americké oslabení

Zatímco v Evropě se tamním akciím daří, ty americké oslabily. Akcie společnosti Facebook se dostaly pod tlak kvůli obavám ze snahy prezidenta Donalda Trumpa o zavedení tvrdších pravidel pro provoz sociálních sítí. Ztrácel Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, širší index S&P 500 i index Nasdaq Composite.

Propouštění v Renaultu

Celkem 15 tisíc pracovních míst zruší francouzská automobilka Renault. Z toho 4600 přímo ve Francii. Plánuje také restrukturalizaci továren a zrušení některých z nich. Automobilka tak reaguje na krizové období způsobené pandemií nového typu koronaviru. V příštích třech letech chce tímto krokem ušetřit zhruba dvě miliardy eur, tedy asi 54 miliard korun. 

IKEA posouvá vstup na nový trh

Vstup na jihoamerický trh odložil nábytkařský gigant IKEA na rok 2022. První prodejna na kontinentu měla původně otevřít v Santiagu de Chile už v příštím roce. Plány švédské společnosti však narušila přetrvávající situace ohledně pandemie koronaviru v regionu. „Budeme mít určité zpoždění. Nyní počítáme s rokem 2022, také kvůli tomu, že v tuto chvíli nemůže probíhat výstavba. Většina lidí pracuje z domova jako v mnoha jiných zemích,“ řekl šéf společnosti Inter IKEA Systems Konrad Gruss, který bude mít na starosti firemní franšízy.