Pátek , 26. 04. 2024

Oto

S bráchou nebo sestrou jste si vzdálení. Jak napravit staré křivdy a zase se bavit se sourozenci?

Život není pokaždé procházka růžovým sadem a občas nastávají situace, do kterých se nikdo z nás nehrne. Hádka nebo nepříjemné životní situace, do kterých se dostaneme se sourozenci, pak obzvláště bolí.
sourozenci
Vztahy se sourozenci jsou velmi důležité. Snažte si je zachovat. (zdroj foto: pixabay.com)

29. 05. 2020

Jak to udělat, abyste se dokázali přenést přes staré křivdy, zase se sourozenci bavit? A proč je dobré si vztahy v rodině zachovat?

Tak blízcí, a přesto tak vzdálení

Je úplně jedno, zda se váš sourozenec nachází o pár poschodí níže, nebo bydlí na druhém konci světa. Byli jste spolu vychováni, a pouto, které se mezi vámi vytvořilo, nejde smazat. Mít rodinu považují všechny domorodé národy světa za to největší bohatství. A nebojte se, i oni se někdy hádají s těmi, kdo patří do jejich rodinného kruhu. V dospělosti se stává, že i stejně vychované osoby si jdou naprosto rozdílnou životní cestou, a pak je udržet dobré a vřelé vztahy s vlastním bráchou, nebo ségrou více než složité.

Křivdy, které zabolí

Nejvíce vzdálení si s vlastními sourozenci býváme v době, kdy máme děti. Samozřejmě jste zřejmě již během seznámení s partnerem či partnerkou vašeho sourozence pozorovali jakési změny v chování, ale teprve až s příchodem dětí na svět se mezi vámi vyskytne doslova propast. Je úplně jedno, jaký názor zastáváte.

Ale připadá vám naprosto zdrcující, že někdo tak blízký, jako váš vlastní sourozenec, se najednou chová tak nelogicky. Odtud už je jen krůček k pocitu křivdy a zrady. Třeba jen nepříjemné a kousavé poznámky. Nebo se dozvíte, že jste pro sestřina partnera velmi nevítaným člověkem. Cokoliv. Stane se něco, na co se nelze připravit. A bolí to. Zklamání prostě bolí.

zdroj foto: pixabay.com

Jak z toho ven?

Možná máte pocit, že ještě máte sílu na to „zatáhnout za záchrannou brzdu“. V tom případě zkuste váš vztah zachránit například tím, že si se sourozencem dáte schůzku mezi čtyřma očima. Pokusíte se naznačit, co vám dělá starosti, a zda byste to mohli společně zvládnout. Určitě zmiňte, že vám na něm záleží, a že ho nechcete ztratit. A zkuste spolu vymyslet nějaký nový rodinný vzorec, který vám bude fungovat. Neshodnete se s partnerem či partnerkou vašeho sourozence? Domluvte se, že se budete vídat bez nich. Uspořádejte společný výlet, třeba jen vy dva, nebo s dětmi. Partnery vynechte.

K TÉMATU  Jana (22): Vím, čím se moje malá sestra živí. Jak vysvětlit, že dělá chybu?

Když jste se ocitli v situaci, kdy vás sourozenec vyloženě zraňuje, zkuste to alespoň jednou vyřešit opět o samotě, bez dalších členů rodiny. Upřímnou snahou o záchranu vztahu nikdy neuděláte chybu, a i kdyby se vám nic nepodařilo zachránit, můžete odejít s klidným vědomím, že jste udělali to nejlepší.

Proč je dobré zachovat vztahy v rodině?

Přemýšlíte někdy, zda ještě vůbec chcete udržovat se sourozenci jakýkoliv kontakt? V případě, že ne, pročtěte si následující řádky. Vztahy v rodině patří k tomu nejsložitějšímu, co se nám v životě dostává. Je zde spousta vzorců chování, které nás ovlivňují po celý zbytek života. A i když je lehčí před problémem utéct nebo zavřít oči, ve skutečnosti to nikam nevede. Před myšlenkami neutečete. Vědomí, že jste někoho ze života vyškrtli, vás stejně bude provázet a do života vám nic dobrého nepřinese.

Mnohem lepší variantou je „vztah na dálku“. Když se nechcete vidět, alespoň zachovejte minimální kontakt tím, že si občas pošlete třeba pár fotek z domácnosti, nebo krátké video dětí. Stačí připsat pár vět a na konec přiložit otázku: „Jak se máš ty?“ Nedoporučujeme přitom posílat fotky z dovolených, které dokážou dráždit nervy každého, kdo nežije naprosto stejným způsobem života.

Dobré vztahy v rodině, i když nebudou vřelé, je třeba uchovat také pro vaše děti. A pokud ještě žijí vaši rodiče, zřejmě nám dáte za pravdu, že vás raději vidí spolu než rozhádané.

Přejeme vám, abyste se v rodinných vztazích neztratili, a abyste dokázali nalézt cestu odpuštění a nového začátku pro vztah s vašimi sourozenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sešívané rodiny. Moje děti, tvoje děti a možná i naše děti. S jakými problémy musíte počítat?

Máte nový vztah a chcete ho otestovat. Zkuste ztroskotat s lodí a uvidíte, na čem jste

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Termín letní láska je s trochou nadsázky jen další pojmenování záletů. Jde zpravidla o krátkodobý vztah mezi dvěma lidmi. Zahrnuje tak mnohem méně složitostí a odpovědnosti než vážný vztah. V létě jsou románky častější, letní láska je navíc stejně krátká a proměnlivá jako roční období.
Každá z nás tu a tam zatoužíme po změně. Když už ale přijde na věc, zpravidla první, čím začneme, jsou naše vlasy. Důvod je prostý. Je to změna, které si většinou všimne opravdu každý (no dobře, možná manžel na to přijde později) a zároveň je to způsob, jak ze sebe vykouzlit zcela nové já, které rázem získá zbrusu novou image. Kde jinde hledat nové nápady a nasávat inspiraci, než právě v osvěžujících trendech, které nám rok co rok přinášejí světoví vlasoví stylisté. Co si pro nás připravili tentokrát?
Chlupaté mazlíčky si pořizujeme, aby nám dělali radost. Pro tahle malá roztomilá koťátka je všechno kolem hra. Podívejte se, jak se seznamují s okolním světem.
Co předvádí vousatý chlapík v talentové soutěži je překvapením pro všechny diváky. Jeho tanec budí nadšené ovace. Na první pohled by do něj nikdo neřekl, že se umí takhle rozpohybovat!
Mláďátka jsou vždycky roztomilá, a platí to nejen o těch zvířecích. Tihle rozpustilí mazlíčci vám zaručeně zvednou náladu, a někteří z nich úplně volají o to si je pochovat.
Milování s partnerem už tak trochu není, co bývalo? Vezměte otěže do svých rukou a navraťte do vztahu ztracenou vášeň. Jak? Přece s pomocí špenátu, jablek a ovesných vloček! To jsou ty správné prostředky, které mohou oživit vaše libido.
Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.
Už jste někdy přemýšleli nad tím, že své průmyslově vyráběné prací prášky vyměníte za něco více ekologického? My rozhodně ano.
Vlastní pleťový krém přizpůsobíte typu a stavu vaší pleti. Až vyzkoušíte jeden z těchto jednoduchých a rychlých receptů, budete mít chuť experimentovat s dalšími esencemi a vůněmi.
Jakým ženám jsou muži nevěrní? Možná jste přesvědčená, že vám se nic takového stát nemůže. Nebo si dokonce myslíte, že za nevěrou stojí nedostatek intimností, studené večeře či nevyžehlené košile. Jste si tím ale jistá?
Pokud vy nebo učitel vašeho dítěte máte podezření, že vaše dítě může mít ADHD, je důležité vyhledat pomoc. Včasná intervence může potenciálně zabránit vzniku dalších příznaků a sekundárních stavů, jako je úzkost nebo opoziční vzdorné chování.
Poradíme vám, jak zvládnout mírný průběh covid-19 v domácích podmínkách, co na něj nezabírá nebo kdy už je nutné vyhledat lékařskou péči. Navíc přidáme odpovědi na několik dalších klíčových otázek.

Výběr článků

Pokud se snažíte držet štíhlou linii, nebo jste zrovna ve fázi, kdy jste se pustili do hubnutí, určitě se přes den snažíte poctivě dodržovat všechna pravidla, aby se vaše plány jen tak nezhatily, a vy jste hezky šli svému cíli naproti. Napadlo vás ale někdy, že se ráno, klidně i nevědomky, můžete dopouštět určitých chyb, které vám cestu k vysněné postavě akorát překazí? Víme, co vám hned po probuzení zaručeně pokazí hubnutí.
Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Dlouho jsem nemohla najít lásku, vždycky jsem byla trošku při těle, měla jsem problémy s pocením, nějaké zdravotní problémy, které způsobovala moje nadváha a pleť samý pupínek. Bojovala jsem s tím v pubertě hodně dlouho a neměla jsem žádné sebevědomí.

Nepřehlédněte

Je 25. 10. 1993 a česká hudební scéna je bohatší o jedno album – a to ne ledajaké album… Ilona Csáková vydává svůj debut - Kosmopolis.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek