Odklad splátek úvěrů? Může jít o trik bank proti uplatnění pojistek u schopnosti splácet


06. 05. 2020  07:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Jásáte nad odkladem splátek hypoték a spotřebitelských úvěrů? Děláte možná chybu. Pokud jste přišli o příjmy, a dostáváte se tak do potíží se splátkami, možná stačí aktivovat pojištění schopnosti splácet. Odklad vám pouze odsune povinnosti do budoucna, pojištění vám opravdu pomůže. Přesněji řečeno, splátky včetně úroků za vás bude hradit pojišťovna. Ovšem pokud využijete odkladu, pojišťovna vám žádné peníze nedá!

Odklad splátek úvěrů? Může jít o trik bank proti uplatnění pojistek u schopnosti splácet




Není divu, že odklady splátek nabízely samotné banky. Statisíce rodin se rozhodují, zda odklad splátek využijí, nebo ne. Předpokládá se, že koronavirová krize a související opatření pošlou „na dlažbu“ až 200 tisíc lidí. Pokud by jen část z nich uplatnila pojištění schopnosti splácet, dostalo by to pojišťovny i banky, které je vlastní, nebo s nimi spolupracují, do vážných problémů.

Pro banky je odklad splátek mnohem levnějším řešením, než kdyby klienti začaly masivně uplatňovat plnění z pojistek schopnosti splácet. V takovém případě by pojišťovny, velmi často spojené s bankami, musely masivně platit splátky a úroky za klienty. Klientům by se tak splátky a úroky pouze neposunuly v čase, ale zaplatil by je za ně někdo jiný.

Reklama se vám nemusí vyplatit

Tím, že se klient nechal ovlivnit reklamou na odklad splátek a využil odkladu či moratoria, přišel o možnost využít plnění z pojištění. Pokud jsou totiž splátky odloženy, nemá pojišťovna co plnit. A po konci moratoria už uplyne lhůta či termíny, po které mohl klient o plnění požádat nebo se po takové době mnoho klientů vrátí do pracovního procesu.

Klienti, kteří mají pojištění schopnosti splácet, mohou oznámit pojišťovně vznik pojistné události v důsledku ztráty zaměstnání nebo uzavření živnosti z důvodu koronavirové krize. Dle smluv by měla být pojistná událost naplněna tím, že klient přijde bez svého zavinění o zdroj příjmů a z tohoto důvodu není schopen splácet svůj závazek. Pokud pojišťovna nárok uzná a přizná pojistné plnění, má klient nárok nejen na úhradu splátky ze strany pojišťovny, ale také úroků, které s úvěrem souvisí, a to po sjednanou dobu. Pro klienty, kteří mají uzavřené toto pojištění, je tak výrazně výhodnější před odkladem splátek využít právě pojištění proti neschopnosti splácet.


JAKÉ VÝHODY VÁM BANKY PŘI ODKLADU SPLÁTEK NABÍZELY? PROHLÉDNĚTE SI NÁŠ PŘEHLED!

METR PENÍZE


Ztráta zaměstnání kvůli epidemii není výlukou

U většiny pojišťoven, jejichž podmínky jsme zkoumali, není ztráta zaměstnání či zdroj příjmu způsobený koronavirovou krizí součástí výluk z pojištění. Pojišťovna by tak neměla odmítnout plnění v důsledku toho, že zaměstnanec dostal výpověď od zaměstnavatele v době virové pandemie. Stejně tak by neměly pojišťovny uplatnit odmítnutí z důvodu, že zaměstnanec nemohl vykonávat práci z důvodu onemocnění koronavirem nebo v souvislosti s ním.

V případě karantény pak muselo jít o nařízenou karanténu, kdy úřady přikázaly zaměstnanci či živnostníkovi karanténu vykonat a ten byl povinen ji strpět. Nejedná se tak o dobrovolné karantény či obecnou plošnou karanténu nařízenou vládou.

__________________________________________________________________________________

ROZDÍLY MEZI ODKLADEM SPLÁCENÍ A UPLATNĚNÍM POJIŠTĚNÍ SPLÁCET

Odklad splácení je jen odklad

Odklad splácení znamená odklad splátky jistiny i úroku. Lidem tak tyto závazky nebudou odpuštěny, ale pouze se posunou v čase. Po dobu odkladu tak budou klientům nabíhat standardním způsobem úroky, které budou muset klienti splácet po doplacení jistiny ve formě prodloužení doby splácení. Klienti se tak konečnému splacení všech závazků nevyhnou.

Jen některé banky, jako Česká spořitelna v případě hypoték nebo Creditas, odpustí svým klientům po dobu odkladu splácení i úroky.

Pojištění schopnosti splátek umořuje dluhy

Pokud klient s pojištěním využije pojištění schopnosti splácet, musí pojišťovna za něj hradit po celou dobu pojistné doby plnění, jak ve formě splátek jistiny, tak i úhradou všech souvisejících úroků. Pokud by klient namísto půlročního odkladu splátek tedy využil plnění ze strany pojišťovny, výrazně na tom vydělá. Pro lidi s uzavřeným pojištěním tak nebude odklad splátek poskytovaný samotnými bankami nebo odklad splátek podle zákona výhodný.


POMOZTE ZRUŠIT DALŠÍ ZBYTEČNÝ BANKOVNÍ POPLATEK A HLASUJTE v ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ROKU 2020 ZDE!

Páka poplatky



Odklad splátek úvěrů? Může jít o trik bank proti uplatnění pojistek u schopnosti splácet

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16300522912

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více