Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koronavirus v brněnské školce: Dítě je nakažené, celá třída musí do karantény

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Pozitivně testováno na covid-19 bylo jedno dítě z Mateřské školy Duha v městské části Brno-Bystrc. Část dětí ze školky jde na 14 dní do karantény. Zařízení informaci zveřejnilo na svém webu. Na nákazu ve školce upozornila Česká televize. Zřizovatelem mateřské školky je městská část. Starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD) ČTK řekl, že rodiče provedli test a zjistili, že jejich dítě má covid-19 bezpříznakový, tak to nahlásili do školky.

"Ve spodní třídě (zelená + modrá) bylo dnes 28. 5. 2020 pozitivně testováno dítě na covid-19. Celá spodní třída je uzavřená a je na 14 dní v karanténě. Rodiče dětí ze spodní třídy budou kontaktováni KHS. Ostatní třídy zůstávají v provozu," uvedla školka na webu.

Pracovnice školky, kterou ČTK kontaktovala, uvedla, že nebudou poskytovat žádné informace a odkázala na web MŠ. Mateřská škola má kapacitu 76 dětí a na stránkách píše, že je naplněná.

Po oznámení rodičů učinila mateřská škola další kroky. "Školka to podle metodiky okamžitě nahlásila hygienické stanici, která rozhodla, že třída se ihned uzavře a všechny děti z té třídy mají čtrnáctidenní karanténu. Na test byly určeny dvě nebo tři vychovatelky, které v té třídě působí," uvedl starosta. Doplnil, že dalších se to zatím netýká, postup ale určuje hygienická stanice. "Paní ředitelka jednala velmi zodpovědně, ihned informovala všechny rodiče jak z dotčené třídy, tak i z vedlejších tříd. Je samozřejmě na rodičích, jestli dítě z vedlejších tříd ze školky odhlásí či neodhlásí. Podle metodiky máme třídy po 15 dětech a z těch dalších dvou tříd, kde nebyla nákaza, rodiče odhlásili tři děti," řekl ČTK starosta.

Karanténa nyní končí v blanenské školce na ulici Rodkovského. Školka v nouzovém stavu fungovala pro děti záchranářů, u jednoho z dětí se však na začátku minulého týdne potvrdil koronavirus. Celkem 17 dětí tak podle ředitelky školky Jany Mašátové muselo do karantény, také osm zaměstnanců školky. Školka tak oproti předpokladům k 25. květnu neotevřela. "Zaměstnanci jsou všichni v pořádku, testy měli negativní, předpokladem je, že otevřeme 2. června," řekla ČTK Mašátová.

V Jihomoravském kraji bylo k dnešnímu ránu od začátku epidemie pozitivně testováno podle webu ministerstva zdravotnictví 542 lidí. Pozitivně testovaných dětí je v kraji minimum. Podle posledních informací krajské hygienické stanice ze čtvrtečního podvečera bylo ve věkové kategorii do čtyř let sedm případů nemoci, v kategorii pět až devět let čtyři případy.

Témata:  COVID-19 koronavirus Brno mateřská škola děti

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy