Hlavní obsah

Špičkové SSD disky nabízí kapacitu 7,68 TB, pro běžné smrtelníky ale nejsou

Novinky, mif

Moderní SSD jednotky se stále častěji zabydlují v počítačových sestavách i noteboocích. Jejich přednosti – především nízká hlučnost a vysoká rychlost – jsou nepopiratelné. Společnost Kingston nyní představila tři nové modely, které se pyšní i velmi vysokou kapacitou 7,68 TB. Pro běžné smrtelníky nicméně určeny nebudou.

Foto: archív výrobce

Nové disky nabídnou kapacitu 7,68 GB.

Článek

SSD jednotky neobsahují žádné pohyblivé součástky, díky čemuž jsou proti klasickým diskům daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání souborů i při spouštění počítače. Prakticky všechny modely jsou navíc zcela tiché. Nezvyšují tak zbytečně hluk uvnitř skříně na rozdíl od pevných disků, které v některých případech bývají nejhlučnější součástkou počítače.

Těmto rychlým datovým úložištím nicméně bývá často vyčítáno, že nabízí nedostatečnou kapacitu. V tomto ohledu jsou na tom klasické pevné disky daleko lépe, při stejné cenovce nabízejí mnohonásobně větší úložný prostor.

Nejen mobily, ale i disky. Čtečky otisků prstů slibují vyšší bezpečnost

Hardware

Společnost Kingston však nyní představila tři nové disky, které nabízejí větší kapacitu než většina klasických pevných disků. Ve vrcholném provedení mohou modely DC500R, DC450R a DC1000M dosahovat kapacity až 7,68 TB.

S nasazením v běžných počítačových sestavách se však příliš nepočítá, přestože modely DC500R a DC450R určeny pro tradiční rozhraní SATA, které nalezneme v každém druhém počítači. To platí mimochodem i o modelu DC1000M, rozhraní U.2 NVMe PCIe totiž dnešní sestavy také zvládnou.

Cena nepotěší

Většina běžných smrtelníků si tyto disky nepořídí kvůli vysoké cenovce. Prodejní ceny nejlepšího provedení s nejvyšší kapacitou úložného prostoru pro tuzemský trh sice ještě nebyly stanoveny, ale například model DC500R se v některých obchodech s poloviční kapacitou (3,84 TB) již prodává za 20 890 Kč. Pro srovnání – 1,92TB varianta pak vyjde na 10 590 Kč.

Lze tedy předpokládat, že vrcholné provedení s kapacitou 7,68 TB bude stát více než 40 tisíc korun. A to je částka, za kterou se dá v dnešní době pořídit i slušně vybavený herní počítač.

Foto: archív výrobce

Novinky se budou nabízet i v menších kapacitách.

Koneckonců i samotný výrobce uvádí, že tyto disky necílí na běžné uživatele. Díky zvýšené životnosti a celé řadě dalších pokročilých technologií se počítá s jejich využitím spíše v nejrůznějších datových centrech, které kromě vysoké kapacity kladou důraz i na co nejvyšší rychlost.

„Cloud computing neustále roste bezprecedentním tempem a nabídka vyšších kapacit disků umožňuje organizacím zvýšit úložný prostor bez nutnosti dalšího rozšiřování plochy datových center,“ prohlásil Tony Hollingsbee, obchodní ředitel divize SSD v Kingstonu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám