Menu
JenProCestovatele
Výlety v okolí Brna

Vědecký park VIDA! v Brně. Pokusy a hrátky s vědou zaujmou nejen děti

Rhiana Horovská

Rhiana Horovská

29. 5. 2020

Vědecké centrum VIDA! Brno je zde pro všechny, kteří se chtějí bavit a vzdělávat zároveň. V budově vedle brněnského výstaviště si můžete na interaktivních exponátech vyzkoušet všechno možné. Nechybí ani promítání filmů či události v rámci doprovodného programu!

VIDA! Brno: Otevírací doba a vstupné

Za dospělou osobu účtuje Vida Brno vstupné 230 Kč. Vida se otevírá každý den včetně víkendu a svátků. Otevřeno je ve všední den od 9:00, o víkendu od 10:00. Každý den se zavírá v 18:00, kromě pondělí, kdy je otevřeno pouze do 14:00. Na výlet se můžete vydat téměř kdykoliv a strávit tam klidně většinu dne.

Děti mají ve Vida Brno slevu z celého vstupného na 130 Kč, to samé studenti do 26 let, důchodci a držitelé ZTP. Na slevu mají nárok také držitele karty ActivePass, BrnoPass nebo Premium RB Club.

Víte-li, že se zdržíte maximálně na dvě hodiny, můžete si zakoupit odpolední vstupenku, která platí pouze v úterý až pátek mezi čtvrtou a šestou hodinou odpolední. Pro rodiny jsou zase k dispozici dva druhy výhodné rodinné vstupenky.

Expozice ve VIDA! Brno – Co všechno si můžete vyzkoušet

Interaktivních prvků je více než 180 a jsou tematicky rozděleny. Většinu z nich si můžete vyzkoušet sami; o provoz některých náročnějších exponátů se starají zaměstnanci. (Nejen) pro školní třídy jsou na webu Vida u každého exponátu k dispozici otázky a úkoly.

 

Planeta

V sekci Planeta si můžete vyzkoušet, jak se pumpou tahá voda do výšky nebo nechat vzlétnout horkovzdušný balon. Dozvíte se něco o emisích CO2, kontinentálním driftu a dalších jevech týkajících se naší planety Země. Můžete si také vytvořit vlastní tornádo nebo tsunami!

 

Civilizace

Zábavný přehled toho, co všechno člověk dokázal vynalézt. Můžete sledovat historický vývoj civilizace na světě. Podíváte se na zoubek elektřině, ledničce, motoru, převodovce, hydraulickým zařízením. Ti odvážnější mohou na vlastní kůži zakusit přetížení, jaké bývá ve stíhačce, nebo se nad hlavami ostatních návštěvníků projet na kole po laně.

 

Člověk

Jsme jeden ze zázraků přírody. Zde nahlédnete zábavnou formou do tajů lidského těla, a nejen to. Otestujete svůj hmat, sílu stisku, a na hlavolamech také své logické myšlení. Zamyslete se nad energetickými hodnotami svého jídla a nechte se fascinovat funkcemi svých očí, střev či svalů. Dokonce je zde možné vstoupit do obřího modelu srdce a poslechnout si svůj tep.

 

Mikrosvět

Mnoho běžných jevů se zakládá na tom, co nejsme schopni vidět. Objevte mikrosvět! V této části centra Vida zjistíte, jak funguje buňka, jak se množí bakterie nebo v čem se liší genomy různých forem života. Do mikrosvěta patří také elektřina, světlo a magnetismus – můžete si postavit magnetickou sochu nebo si bezpečně osahat elektrody.

 

Dětské science centrum

Místo speciálně pro vaše ratolesti. Dostatečně si vyhrají například na archeologickém pískovišti či u vodních exponátů, ke kterým patří také velký fén na usušení. Pohrají si na prolézačce, s kostkami, se světly, proběhnou se po obřím klavíru… Nebo se mohou projet na autodráze!

 

Venkovní expozice

Některé předměty jsou vystaveny také venku. Můžete si je přijít osahat a zkusit od května do října. Rozvibrujte kamennou ladičku rukou, zahrajte si na velký xylofon, pozorujte, jak se láme světlo…

Jaký má VIDA! program?

Trvalá expozice není zdaleka všechno. Ve vědeckém centru Vida se totiž pořád něco děje. Sledujte jeho oficiální aktuality a dozvíte se, co bude zrovna probíhat během vaší návštěvy. V době, kdy bylo zavřeno, přibyly nové venkovní atrakce. Také sbírka 3D filmů, které se zde promítají za malý příplatek, má nový přírůstek.

Vida Brno pravidelně pořádá kroužky pro děti, letní workshopy nebo událost VIDA! After Dark určená jen pro dospělé. Nechybí ani oslavy Dne otců či Dne dětí. Přestože je v roce 2020 v době po znovuotevření kapacita centra preventivně omezena na 500 osob, Den dětí se 1. června konat bude.

Ve třetím patře se pořádají dočasné výstavy na různá témata, které se obměňují většinou dvakrát ročně.

Pro hladové je ve Vida Brno restaurace. Ta je otevřena každý den, ať se nahoře děje cokoli. Jedná se o jídelnu v suterénu, kam se můžete přijít občerstvit; mívají tam denní menu včetně polévky. Součástí jídelny je koutek pro děti.

VIDA! online: Co nám přichystala Vida za nouzového stavu

Mezi 11. březnem a 25. květnem muselo být vědecké centrum uzavřeno kvůli pandemii CoVid-19. Zaměstnanci však nelenili a připravili pro děti i dospělé zábavné aktivity na doma. Záznamy z livestreamů, kde se dělaly experimenty s tím, co má každý doma, jsou stále na webu.

Nemůžete-li navštívit VIDA Brno, pokusy z doby karantény jsou vám přesto k dispozici. Pusťte si jejich videa a vyzkoušejte pokusy třeba za deštivého dne – nebo kdykoliv, kdy se vaše dítko bude nudit.

Zásluhy Vida Brno videi však nekončí. Pod tento vědecký park patří také tým, který v době karantény vytvořil interaktivní mapu odběrových míst pro testy na CoVid-19. Samozřejmě i zde probíhalo šití roušek ve velkém, a také 3D tisk držáků na štíty. Na červen 2020 Vida z důvodu uzavření škol chystá workshopy pro děti.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Vědecký park VIDA! v Brně. Pokusy a hrátky s vědou zaujmou nejen děti