Zoo Ostrava přišla o lva indického. Samce vysokého věku trápila řada nemocí

29. květen 2020 14:24

Lvy indické se přes veškerou snahu a úsilí doposud nepodařilo v České republice rozmnožit. Z důvodu velmi vysokého věku a zhoršujícího se zdravotního stavu musel být v ostravské zoologické zahradě utracen samec této velké šelmy.

Lvi se v přírodě mohou dožívat okolo 12–14 let, přičemž průměrná hodnota je však mnohem nižší a je dána vysokou úmrtností lvíčat a mladých jedinců. Ostravský samec měl 16 let a v posledních týdnech se jeho zdravotní stav začal rychle zhoršovat. „Pro chovný program v lidské péči je to velká ztráta, jelikož jeho geny byly velmi ceněné a bohužel zůstaly nepředány,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Pozorování lvů v Národním parku GIR v Indii

Chovný pár lvů indických byl do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava dovezen v roce 2006 – tříletý samec z anglické Zoo Paignton a stejně stará samice ze švédské Zoo Eskilstuna. Zoo Ostrava se tak zapojila do mezinárodního chovného programu. Cílem chovných programů je udržet stabilní, zdravou a geneticky variabilní populaci v lidské péči pro budoucnost a případný návrat do volné přírody.

„Odchov mláďat v lidské péči je naprosto klíčový, jelikož lev indický je jedním z nejvíce ohrožených poddruhů lva. V současnosti se v přírodě vyskytuje pouze v rezervaci Gir Forest a několika dalších rezervacích v západoindickém státě Gudžarát, kde přežívá okolo 500 jedinců. Je na pokraji vyhubení zejména v důsledku úbytku přirozeného prostředí, naplnění únosné kapacity lokalit a v menší míře i pytláctví,“ vysvětlila mluvčí.

Částečný úspěch

Lvům se v Ostravě nepodařilo za celou dobu rozmnožit. Původní samice nemohla zabřeznout kvůli cystám na vaječnících, které nebylo možno operativně odstranit. Odchov mláďat se nepovedl ani s druhou samicí, která byla do ostravské zoo přivezena v roce 2011 ze Zoo Rotterdam. Ta sice dvakrát porodila – jedno mládě v roce 2015 a jedno v roce 2016, ale obě mláďata do druhého dne po porodu uhynula.

Čtěte také

„V rámci úzké a nezištné spolupráce mezi zoologickými zahradami byl samec na podzim roku 2017 převezen do Zoo Praha, aby se zde pokusil rozmnožit s tamními dvěma lvicemi původem z Indie. Přestože ani jedna ze samic nezabřezla, pozitivní na pobytu samce bylo, že je díky svým zkušenostem naučil pářit. Na jaře 2019 se pak vrátil zpátky do Ostravy,“ poznamenala mluvčí.

V zoo zůstává jedna samice lva indického. Probíhají jednání o možnostech dovozu nových zvířat, protože Zoo Ostrava by v chovu lvů chtěla i nadále pokračovat.

Lev indický (Panthera leo persica) je ohroženým poddruhem lva a zároveň jediným, který se vyskytuje na asijském kontinentě. Dříve zasahoval areál rozšíření tohoto lva až do jihovýchodní Evropy (Řecko). Dnes se vyskytuje pouze v Národním parku Gir a několika dalších rezervacích na poloostrově Saurashtra v západoindickém státě Gudžarát. Evropské zoologické zahrady včetně ostravské usilují prostřednictvím záchovného programu o jeho záchranu před úplným vymizením.

Spustit audio

Související