Hlavní obsah

Rakousko málem zbankrotovalo, vláda zapomněla do rozpočtu napsat nuly

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Rakouská národní rada.

Reklama

Chybička, která mohla Rakousku přidělat dost problémů. To je páteční téma Středeoevropského deníku. Píšeme také o povzbudivém čísle ze Slovenska nebo výročí maďarského premiéra. Viktor Orbán totiž 29. května slaví 10 let u moci.

Článek

Banální chyba s velkými následky

Rakouský parlament v pátek ráno schválil návrh státního rozpočtu. Hlasovat se mělo už ve čtvrtek večer, odhalila se ale jedna zásadní chyba. Vládní koalice lidovců a Zelených zapomněla v návrhu k částkám příjmů a výdajů dopsat, že jsou v milionech eur a musí se vynásobit. Místo skutečných 102 miliard eur by tak stát kvůli chybě směl vydat jen 102 000 eur a plánované příjmy by byly jen 81 790 eur.

Na banální, ale závažnou chybu upozornil před třetím čtením poslanec opoziční sociální demokracie Jan Krainer. Pokud by politici chybu nenapravili, Rakousko by se ocitlo v platební neschopnosti a nevyplatily by se důchody, platy ani státní pomoc pro firmy a podnikatele postižené koronavirovou krizí. Koalice za odhalení chyby opozici poděkovala.

Rozpočet počítá se schodkem 20,6 miliardy eur, tedy v přepočtu 556 miliard korun. Původní předkrizový návrh plánoval deficit 0,6 miliardy eur. Vláda se i tak netají tím, že skutečný schodek bude ještě vyšší.

Opoziční Svobodní označili návrh rozpočtu, o kterém se ví, že nepracuje s reálnými čísly, za „drzý“ a vyvolali hlasování o odvolání lidoveckého ministra financí Gernota Blümela. Politik ho ustál.

Na lehátkách dva metry od sebe

Na polských plážích mají v létě platit limity pro rekreanty. Opalovat a koupat se v Baltském moři by se měla podle polských hygieniků jen třetina obvyklého počtu lidí. Provozovatel tak bude muset počítat příchozí a odchozí. Povinné má být dodržování dvoumetrové vzdálenosti a pláže by se měly rozdělit na sektory. Stejně přísná pravidla mají platit i pro koupaliště a bazény, které se v Polsku otevřou 6. června.

Foto: Profimedia.cz

Letní snímek z jedné z pláží v Gdaňsku.

Už tuhle sobotu se v Polsku rozvolní povinnost nosit roušky. Už nebudou povinné na veřejnosti, pokud mezi sebou lidé zachovají minimální vzdálenost dva metry. Ochrana obličeje ale zůstává povinná v interiérech, například obchodech nebo kostelích a hromadné dopravě.

Slovensko hlásí nulu!

Dobrá zpráva o koronavirové epidemii přišla ze Slovenska. Ve čtvrtek tam otestovali na covid-19 celkem 1848 lidí a ani jeden vzorek nebyl pozitivní. Informovalo o tom Národní centrum zdravotnických informací. Doteď laboratoře otestovaly celkem 167 562 lidí, pozitivních jich bylo 1520.

Bundeswehr bude mít židovské kaplany

Německá armáda bude mít vůbec poprvé ve své historii židovské vojenské kaplany. Vojáci s židovskou vírou se tak budou moci obrátit na svého vojenského rabína. V Bundeswehru dosud sloužili jen katoličtí a protestantští kaplani, poslanci ale ve čtvrtek jednomyslně odsouhlasili smlouvu mezi ministerstvem obrany a Ústředním výborem židů v Německu.

Židovští kaplani by mohli v armádě začít poskytovat duchovní služby už letos. Podle odhadů je v Bundeswehru asi 94 000 křesťanů, 3000 muslimů a 300 židů. Evangelických kaplanů je v armádě 100, katolických 80 a židovských by mělo být 10. Debaty o muslimských duchovních jsou podle ARD složité.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci německého Bundeswehru (ilustrační foto).

Viktor Orbán slaví 10 let u moci

Dnes je to přesně 10 let, co v Maďarsku nepřetržitě vládne premiér Viktor Orbán. Slovo nepřetržitě je důležité, Orbán totiž byl premiérem už v letech 1998-2002. „Jsem dítě z vesnice, vyrostl jsem jako dítě velkého národa. A dříve nebo později přijde chvíle, kde se to (tahle velikost) projeví,“ zamýšlel se Orbán při bilančním rozhovoru ve státním rozhlasu.

Za jednu z nejlepších věcí, kterou jeho vláda za posledních 10 let udělala, označil premiér zmocňovací zákony z letošního března, které daly jeho vládě teoreticky časově neomezenou pravomoc vládnout pomocí dekretů. Vláda od té doby zaváděla, měnila nebo rušila zákony prostřednictvím svých nařízení.

Takový krok vyvolal ostrou reakci opozice i mezinárodního prostředí, například Rady Evropy. „Rozhodnutí jsme museli udělat v 5 nebo v 6 hodin ráno, nebylo možné čekat na parlament,“ řekl k tomu Orbán. Jeho strana Fidesz má v parlamentu pohodlnou dvoutřetinovou většinu.

V parlamentu teď leží návrh, který pravomoci ruší. Podle médií ale zároveň zavádí cestu, díky níž by mohl kabinet znovu vydávat dekrety, parlament by přitom obešel úplně. Vyhlášení „krizové situace“ by totiž záviselo na hlavní hygieničce.

Orbán teď plánuje národní konzultace o koronavirové krizi a restartu ekonomiky, součástí dotazníků pro občany má být i téma věčných dluhopisů, které navrhl George Soros. Amerického finančníka maďarského původu považuje Orbán dlouhodobě za vnějšího politického nepřítele Maďarska číslo 1.

Reklama

Související témata:

Doporučované