Drážďanská klenotnice se půl roku od loupeže otevře návštěvníkům

Po jedenácti týdnech nucené přestávky způsobené koronavirovou pandemií se otevřou v sobotu sbírky umění v Rezidenčním zámku v Drážďanech. Mezi nimi bude i historická klenotnice Zelená klenba (Grünes Gewölbe), do níž budou moci návštěvníci nahlédnout poprvé od chvíle, kdy ji před půlrokem vyloupili dosud neznámí pachatelé. S odvoláním na sdružení drážďanských muzeí SKD o tom dnes informovala agentura DPA.

Práce kriminalistů v prostorách Zelené klenby skončily a odstraněny byly i poslední stopy po hrubém násilí, kterého lupiči použili při průniku do klenotnice. V listopadu odtud ukradli dvě desítky šperků s diamanty a brilianty nevyčíslitelné hodnoty.

"Zelená klenba jedním z nejvýznamnějších vývěsních štítů Svobodného státu Sasko," řekla ministryně kultury Barbara Klepschová, která svolala mezinárodní komisi odborníků, jež bude dbát na bezpečnost nejen Zelené klenby, ale i všech 15 muzeí sdružených ve spolku Státní umělecké sbírky Drážďany (SKD). Poprvé má zasednout 18. června.

Do drážďanské klenotnice se v noci na 25. listopadu vloupali dva zloději zamřížovaným oknem. Do vitríny s nejcennějšími exponáty vytloukli sekerou tři díry a ukradli asi 20 barokních šperků. Na dopadení pachatelů byla vypsána odměna 500.000 eur (asi 12,6 milionu korun). Vyšetřovatelé se domnívají, že dvojice měla komplice. Policie a státní zastupitelství předpokládají, že na činu se podílelo nejméně sedm osob.

Klenotnice ležící v samém srdci historického drážďanského Starého města patří k největším v Evropě a slouží k uchovávání cenných historických sbírek Saska z období od renesance až po klasicismus. Vznikla v 16. století a veřejnosti jsou její sbírky přístupné od roku 1724. Název klenotnice byl odvozen od původního malachitového nátěru její klenby.

Související

Více souvisejících

Drážďany klenotnice Grünes Gewölbe Německo

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 58 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy