Zlínské obuvnické muzeum slaví 90 let

Zlínské obuvnické muzeum slaví 90 let

Tisk

muzeum zlin 200Existence muzea ve Zlíně nám dnes připadá jako naprostá samozřejmost, nebylo tomu tak ale vždy. Poprvé je zmiňován záměr založit muzeum ve Zlíně v roce 1918, pak se o založení muzea pokusila zlínská radnice až v roce 1924, ale neúspěšně. Teprve s podporou firmy Baťa se podařilo muzejní projekt realizovat a Museum města Zlína v roce 1935 zaregistrovat ve Svazu československých museí.

 

Srdcem této instituce ale byla především sbírka exotické a historické obuvi s poněkud jiným osudem. Tu tvořili zástupci firmy Baťa, kteří dováželi obuv z celého světa už ve 20. letech 20. století, zřejmě jako rarity nebo zdroj inspirace. O malou sbírku se starala návrhářka Anežka Chmelařová v modelárně firmy Baťa, později modelář Josef Labuť a dokonce redaktor časopisu Zlín, Josef Vaňhara.

A právě autor ukrytý pod zkratkou Va napsal v baťovských novinách Zlín | Sdělení zaměstnanců firmy Baťa dne 24. května 1930, že zhruba o týden později bude ve druhém poschodí klubovního domu (tedy zlínského zámku) otevřeno malé muzeum, jehož podstatnou částí je vzácná sbírka obuvi různých národů a různých dob. „V několika skříních je tu obuv desítek národů civilisovaných i primitivních, obuv, která nese stopy tisíciletých tradic a v níž se odráží věrně povaha toho kterého národa i okolností, ve kterých žije,“ psal tehdy autor.

muzeum zlin

Snad jen málokterá muzejní sbírka měla tak pestrý osud. Záhy po prvním vystavení na zámku se odstěhovala do Památníku Tomáše Bati, odtud po bombardování v roce 1944 do Studijního ústavu a z něj v roce 1948 do Školy umění. Když bylo v roce 1953 zřízeno krajské muzeum, stala se obuvnická sbírka jeho součástí – a po sedm dalších let byla uložena v depozitářích na hradě Malenovice, protože chyběly výstavní prostory. Znovu ji návštěvníci spatřili v roce 1959 ve správní budově n. p. Svit Gottwaldov v expozici Technického muzea obuvnictví. Zde sbírka utrpěla těžkou ránu, kdy bylo kvůli technické závadě parovodu zničeno přes tisíc sbírkových předmětů. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně tak sbírku přebíralo v roce 1996 chudší o řadu unikátních exponátů. V roce 2003 se sbírka představila na nové adrese, bývalé bráně Svitu, kde setrvala až do dalšího – v pořadí již sedmého – stěhování na současnou adresu ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU v roce 2013.

Dnes je obuv z původně baťovské sbírky součástí expozice Princip Baťa: dnes fantazie, zítra skutečnost ve 14. budově továrního areálu a patří k nejoblíbenějším částem muzea. Na šest stovek exponátů v expozici představuje to nejlepší z několikatisícového fondu, jenž i dnes spravuje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Současným kurátorem sbírky je historik Michal Heinrich.

muzeum zlin2

Muzeum si tedy v těchto dnech připomíná 90 let od první veřejné prezentace svého „rodinného stříbra“. K prohlídce unikátní obuvnické sbírky můžeme pozvat prostřednictvím slov napsaných před 90 lety: „Ještě mnoho a mnoho jiné, různé obuvi… je v této vzácné a možná jedinečné sbírce, kterou vám odporučujeme shlédnouti. Zklamáni jistě nebudete.“ Platí to totiž dodnes.

Foto: archív Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Pobořilová: „Zaskáčete si v těsné blízkosti interpretů v jedoucím trolejbuse! To přece chcete někdy vyprávět svým dětem!“

Poborilova 200Ve středu 15. dubna proběhne 6. ročník netradičního hudebního festivalu Busfest, který se odehrává na palubě jedoucích zlínských trolejbusů. Centrum veškerého dění bude klasicky situováno na točně u Sportovní haly, kde odpoledne vypukne boha...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kadidlo, myrha, jalovec, bylinky, oleje…aneb smrdí tady františek

fr purpura 200Čichové vjemy z vůně kadidla, myrhy, jalovce a dalších bylin navozují slavnostní atmosféru při mnoha světských i náboženských svátcích, Vánoce nevyjímaje.

...

Z archivu...


Literatura

Není thriller jako thriller

thriller 200Nejspíše bych měla začít omluvou. A to protože jsem si hned při prvním pohledu dovolila tuto knihu hodit do jednoho pytle se všemi ohranými a předvídatelnými příběhy bez napětí a akce. Prosím tedy o odpuštění, jelikož tento skvostný kousek mezi...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

 

Lajna 2Televize Seznam již za několik dní uvede druhou řadu komediálního seriálu z hokejového prostředí s názvem Lajna. Dokáže svým ostrovtipem a zajímavým tématem navázat na úspěšnou první řadu? Zúčastnil jsem se slavnostní předpremiéry, kte...