Hlavní obsah

Recepty na sladké dobrůtky, kterými zabodujete na každé dětské party

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí bude Mezinárodní den dětí, a jelikož máme před sebou víkend, byla by škoda ho nevyužít na dětskou zahradní party. Zvlášť letos by takovou oslavu děti zajisté uvítaly. Po téměř tříměsíční izolaci od ostatních dětí jsou vděčné za jakýkoliv čas strávený s kamarády. Připravili jsme pro vás několik receptů na dobrůtky, které ocení nejen oslavenci, ale i dospěláci.

Foto: Mionetto

Mini dortíky Pavlova

Článek

Mini dortíky Pavlova

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 3 velká vejce
  • několik kapek citronové šťávy
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička balzamika (pomůže vytvořit tvrdou krustu)
  • 75 g hořké rozpuštěné čokolády se 70 % kakaa (můžete a nemusíte přidávat)

Na krém:

  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 150 ml smetany na šlehání

Na ozdobu:

  • 200 g malin
  • můžete přidat další ovoce, jako jsou borůvky, jahody i rybíz

POSTUP:

  • Předehřejte si troubu na 140 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
  • Oddělte žloutky od bílků, které pak v misce se špetkou soli a několika kapkami citronové šťávy vyšlehejte do tuhého sněhu.
  • Postupně k němu přidávejte po lžících cukr a vytvořte hladkou, hustou a lesklou hmotu.
  • Roztavenou čokoládu společně s balzamikem zapracujte do hmoty.
  • Pokud čokoládu vmícháte krátce a jemně, vytvoří se mramorování.
  • Na pečicí papír udělejte 6 stejně velikých kopečků, ve kterých uprostřed zadní stranou lžíce udělejte ďolíček.
  • Vložte do trouby a pečte 1 hodinu, poté vypněte troubu, trochu otevřete dvířka a nechte 1 hodinu chladnout.
  • Mezitím vyšlehejte smetanu se lžící moučkového cukru a poklaďte ji na dortíky. Povrch ozdobte malinami a případně dalším ovocem.

Melounová lízátka

Foto: Bouquet

Melounová lízátka

INGREDIENCE

  • čtvrtka bezpeckového melounu
  • čokoládová poleva
  • dortové zdobení
  • dřevěné špejle

POSTUP:

  • Ze čtvrtky melounu nakrájejte plátky silné asi jeden centimetr, které namočte do rozehřáté čokolády.
  • Před vystydnutím posypte dortovým zdobením a zapíchněte špejli.
  • Čokoládu lze použít dle chuti mléčnou, hořkou, bílou nebo růžovou.

Ledové osvěžení v podobě těch nejlahodnějších domácích zmrzlin

Zdraví

 Mangový chia pudink

Foto: Neobotanics

INGREDIENCE na 2 porce

  • 20 g (2 polévkové lžíce) bio chia semínek
  • 10 polévkových lžic rostlinného mléka (mandlové, rýžové s kokosem apod.)
  • jedno mango

POSTUP:

  • Mango zbavte slupky a pecky, dužinu nakrájejte na kostičky.
  • Část odeberte na ozdobu, zbytek rozmixujte na pyré.
  • Chia semínka a mléko smíchejte, občas promíchejte a vyčkejte cca 10 minut, než se semínka nasáknou a vytvoří hutnou konzistenci podobnou pudinku.
  • Do dvou sklenic rozdělte pyré a chia směs, ozdobte nakrájeným ovocem.

Panna cotta s borůvkami

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

  • 8 g plátkové želatiny
  • 250 ml mléka 3,5 %
  • 250 ml 33% smetany na šlehání
  • 50 g vanilkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 g borůvek
  • 40 g moučkového cukru

POSTUP:

  • Do studené vody namočte plátkovou želatinu.
  • Do menšího hrnce nalijte mléko a smetanu, přidejte vanilkový cukr a dužinu z vanilkového lusku a zahřejte na 95 °C, ale nevařte.
  • Želatinu vymačkejte (vodu vylijte) a vložte do smetany. Vše promíchejte.
  • Až se želatina rozpustí, můžete směs nalít do připravených zavařovacích skleniček a nechte vychladit.
  • Mezitím si připravte borůvky. Tři čtvrtiny borůvek rozmačkejte s moučkovým cukrem a ozdobte jimi vychladlou panna cottu.
  • Navrch ještě přidejte celé borůvky a ozdobte čerstvou mátou.

Nealkoholické koktejly nabízejí příjemný způsob osvěžení za letního horka

Žena

Kokosová roláda s jahodami a smetanou

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Na těsto

  • 6 bílků
  • 120 g cukru krupice
  • 45 g hladké mouky
  • 45 g strouhaného kokosu
  • 40 g cukru moučka

Na náplň

  • 250 g smetany 33%
  • 150 g kokosového jogurtu
  • 150 g jahod

Na ozdobení

  • sušené chrpy
  • jahody či maliny

POSTUP: 

  • Z bílků za postupného přidávání krupicového cukru ušlehejte tuhý sníh.
  • Lehce stěrkou vmíchejte směs mouky a kokosu.
  • Těsto rozetřete na plech pokrytý papírem na pečení, pocukrujte moučkovým cukrem.
  • Pečte ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 6 minut.
  • Nechte vystydnout a plát uložte na 2–3 hodiny do lednice, zvláční.
  • Vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky a lehce vmíchejte jogurt.
  • Z plátu sundejte papír a rovnoměrně rozetřete náplň.
  • Posypte nakrájenými jahodami a roládu zatočte.
  • Dozdobte sušenými plody a chrpou.

Upečte si vyhlášené francouzské věnečky Paris Brest se slavným cukrářem Josefem Maršálkem

Styl

 Grilovaný ananas s jogurtovou müsli buchtičkou a domácí zmrzlinou

Foto: Hollandia

INGREDIENCE

Na drobenku

  • 28 g špaldové mouky
  • 14 g vloček
  • 22 g třtinového cukru
  • 22 g másla
  • 15 g nahrubo nasekaných arašídů

Na buchtičky

  • 32 g vloček
  • 32 g hladké mouky
  • 32 g špaldové mouky
  • 66 g másla
  • 3 g sody na pečení
  • 22 g třtinového cukru
  • 116 g Selského bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • špetka soli

Na ananas

  • šťáva z 1 limety
  • 5 plátků ananasu
  • 50 g třtinového cukru
  • 40 ml vodky

Na zmrzlinu

3 Bio Bifi drinky mango a ananas

POSTUP:

  • Nejprve si vytvořte drobenku, kterou budete později buchty posypávat. Smíchejte dohromady všechny ingredience a hotové uložte do mrazu do doby, než vytvoříte těsto.
  • Smíchejte vločky, mouku, sodu a sůl.
  • V kastrůlku rozpusťte máslo společně s cukrem a míchejte, dokud se vše dobře nerozpustí. Do směsi vmíchejte jogurt a vejce.
  • Spojte se sypkou částí a dejte do vymazaných forem libovolného tvaru (můžete použít i papírové košíčky).
  • Těsto posypte připravenou drobenkou a pečte na 180 stupňů asi 25 minut.
  • Ananas očistěte, vykrojte střed a nakrájejte na 5 koleček. Pokapejte šťávou z limety a položte na gril.
  • Po lehkém opečení posypte třtinovým cukrem a nechte zkaramelizovat, nakonec lehce pokapejte vodkou a flambujte.
  • Zmrzlinu připravíte tak, že obsah bifi drinků nalijete do ploché nádoby, kterou vložíte do mrazáku. Počkáte, dokud směs nezmrzne.
  • Zmrazenou směs vyklepnete z nádoby, nakrájíte na menší kousky a rozmixujete.

Ovesné sušenky

Foto: myjsmebio.cz

Ovesné sušenky

INGREDIENCE

  • 1 hrnek bio hladké mouky
  • 1 hrnek bio jemných ovesných vloček
  • ½ hrnku datlového sirupu (příp. třtinového cukru)
  • 120 gramů másla
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody

 POSTUP:

  • V míse promíchejte vločky, mouku, jedlou sodu, cukr (v případě, že jste jej zvolili jako sladidlo) a další sypké ingredience (podle chuti např. skořici, mleté oříšky nebo vanilku).
  • Na mírném ohni rozehřejte máslo, případně se sirupem. Směs nalijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
  • Přidejte libovolné přísady a znovu promíchejte.
  • Troubu rozehřejte na 180°C.
  • Na plechu s pečicím papírem lžičkou tvarujte kolečka, mezi kterými nechte dostatek místa, sušenky mají tendenci se roztékat.
  • Pečte asi 15 minut, než se kolečka zbarví do zlatohněda.
  • Sušenky uchovejte ve vzduchotěsné, například kovové dóze, jestli tedy bude co skladovat. Po vyjmutí z trouby totiž rychle mizí.

Tip: Za přísady můžete považovat např. sušené ovoce, kokos či čokoládu.

Špaldový koláč s ovocem

Foto: Biolist

Špaldový koláč

INGREDIENCE

  • 300 g bio špaldové hladké mouky
  • 80 g bio třtinového cukru
  • polovina bio prášku do pečiva
  • 100 g bio másla
  • 1 bio vejce
  • 150 ml bio mléka
  • ovoce v bio kvalitě dle chuti

POSTUP:

  • Mouku promíchejte s práškem do pečiva a cukrem.
  • Vejce rozšlehejte s rozpuštěným máslem a mlékem, obě směsi důkladně spojte.
  • Vlijte do vymazané, případně pečicím papírem vystlané formy a poklaďte ovocem.
  • Pečte půl hodiny na 180 °C.

Reklama

Související témata:

Související články

Oslavte stylově svátek čokolády

Čokoláda byla vždy považována za pochoutku králů i bohů. Její blahodárný vliv na lidský organismus je všeobecně znám. Kromě řady účinných látek je i výborným...

Výběr článků

Načítám