Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Froome, Bernal, nebo Thomas? Ineos se nemůže rozhodnout, na post lídra na Tour připravuje všechny tři

Sport

  17:09
Londýn - Poslední vítězové slavné Tour de France Chris Froome, Geraint Thomas a Egan Bernal se zatím připravují na pozici lídra sestavy týmu Ineos pro letošní ročník „Staré dámy“ všichni tři. Vedení stáje nechce na nikoho z hvězdného tria ukázat s tak velkým předstihem, rozhodnutí si místo toho nechá na později.

Celkové stupně vítězů - zleva Tom Dumoulin, Geriant Thomas a Chris Froome. foto: Reuters

Bernal vyhlíží Tour de France: Pro Froomea a Thomase už se obětovat nehodlám

O rozdělení rolí pro Tour v přední britské stáji se čile spekuluje už několik týdnů. Je totiž zřejmé, že ty nejvyšší ambice mají všichni tři. V souvislosti s Froomem, který se touží pátým triumfem vyrovnat legendám Eddymu Merckxovi, Miguelu Indurainovi, Bernardu Hinaultovi a Jacquesi Anquetilovi, se kvůli tomu dokonce hovořilo i o možnosti jeho přestupu jinam v průběhu sezony.

Na rozhodnutí je ale potřeba si ještě nějaký ten týden počkat. Stáj se bude nejspíš řídit výsledky závodníků během července, jejich aktuální formou a také týmovou strategií pro nejslavnější etapový závod světa.

Geraint Thomas a Chris Froome během stoupání na Alpe d’Huez.
Chris Froome po zasažení slzným plynem na TdF.

„V týmu máme tři vítěze předchozích ročníků Tour. Všichni tři ukázali, že jsou schopní vést tým. A všichni tři jsou nabuzení připravit se na tuto roli znovu. Víme ale, že náš sport může přinést řadu změn. A i proto necháme konečné rozhodnutí na období, kdy bude patrné, jaká je forma jezdců a jejich kondice, ale také budeme vybírat podle toho, kdo z nich nám bude nejlépe zapadat do týmové strategie,“ uvedla stáj v prohlášení pro server cyclingnews.com.

„Vzhledem k síle letošních soupeřů také víme, jak moc je důležitá kolektivní síla, jednota a zkušenost našeho týmu. To vše pak optimalizuje naše šance na výhru,“ dodal tým Ineos.

Froome ve středu večer na italské verzi společnosti Sky Sports ujistil, že týmové zájmy jsou nadřazené těm osobním. „Jsem připravený na Tour a jsem také připravený být lídrem. Důležité ale je, aby na konci dne zvítězil tým. To je věc, na níž záleží. Silnice pak rozhodne zbytek,“ řekl Froome.

„Tři lídři? Najdeme řešení a budeme respektovat naše cíle a zájmy. Vyhrát bude chtít každý, ale počítá se hlavně to, jak dopadne náš tým,“ doplnil Froome.

Letošní 107. ročník Tour de France měl začít 27. června. Kvůli pandemii koronaviru byl závod odložen o dva měsíce a začne až 29. srpna.

Autor: