Hlavní obsah

Český talent zažil velký okamžik. Jako kdyby podepsal Realu Madrid, říká manažer

Praha

Jeden podpis, za kterým jsou tisíce hodin tréninků, odříkání, bolesti, vyčerpání, ale také radosti a velkých úspěchů. Erik Micka stihl přes sedmdesát zápasů v thajském boxu, boxu a K1. Byl mistrem světa, nikdy neprohrál s žádným Čechem. V pátek podepsal kontrakt s promotérskou stájí Black Label, která by ho měla dostat mezi nejslavnější kickboxerskou elitu, a tou je organizace Glory. „Podepsali jsme profesionální smlouvu s jednou z největších stájí na světě, to mě k vytouženému snu hodně přiblížilo,“ je si vědom osmnáctiletý sportovní talent velkého okamžiku.

Foto: Archiv: Erik Micka

Erik Micka a radost po výhře. Bude se radovat i pod organizací Glory?

Článek

Kolik je před vámi zápasů, než dojde na premiéru v Glory?

Ve čtvrtek jsme se o tom bavili s holandským trenérem, říkal, že si mě musí nejdříve vyzkoušet. Poté, až bude zajímavá nabídka, půjdu do zápasu. Je mi čerstvě osmnáct, vše mám před sebou, vše má svůj vývoj.

Co očekáváte od podepsání profesionální smlouvy?

Bude to změna, minulý rok jsem jel amatérskou kariéru a teď pod stájí Black Label se vše hodně přiblíží Glory a dalším světovým organizacím. („Je to, jako kdyby fotbalista Adam Hložek ze Sparty podepsal smlouvu s Realem Madrid. Tohle je úplně stejný,“ přirovnal nový kontrakt Mickův manager a jeden z trenérů Martin Küblbeck.)

Jak vidí Erika Micku táta Tomáš Micka?
„Doufám, že jeho kariéra je dobře nastartovaná. Byl bych strašně rád, pokud by se dostal do top 10 na světě, budu mu držet palce. Když se podívám dozadu, nejhorší pro mě bylo, donutit ho, aby se tréninkům věnoval, jak má. V pubertálním věku měl spoustu jiných zájmů, ale nemusel jsem zvedat hlas nebo přikročit k dalším represím. Slovně jsem mu vysvětlil, že vše dělá pro sebe. I když dosáhl top výsledků, byl mistr Evropy, mistr světa, sponzoři nebyli, ale s kamarády, kteří mu fandí, jsme dali vždy peníze na hromadu, aby mohl jet trénovat do Holandska a rozvíjet se. Jako otec mám o něj strach, ale skoro celý život jsem dělal bojové sporty, tak vím, že až tak strašně to nebolí.“

Budete jezdit trénovat do Nizozemí, případně se tam přestěhujete?

Úplně se nechci stěhovat, ale pokud bude příležitost světového kickboxingu, tak se klidně odstěhuju.

Někteří Češi poznali Glory – Tomáš Hron, Daniel Škvor, Matěj Peňáz. Myslíte, že je předčíte, čekají vás větší úspěchy?

Jsem nejmladší Čech, který podepsal smlouvu se stájí Black Label, možná jsem jediný Čech. Nechci říkat, že jsem nejlepší, v únoru mi bylo osmnáct, teď jsem podepsal světovou smlouvu, nikdo neví, co bude.

Erik Micka pro Sport.cz v roce 2019
„S bráchou jsme byli grázlové, pořád jsme se někde prali, ve škole jsem řezal kluky. Teď už vím, že dělat si jméno je lepší v ringu, ne na ulici. Sport mě strašně posunul a dal mi disciplínu a cestu. Naštěstí mohu dny trávit v tělocvičně. Někteří kluci, kteří neví, nudí se, mohou špatně skončit. Někteří končí s flaškou a drogami na lavičce v parku. Já mám sport.“

Máte za sebou na sedmdesát zápasů, pořád jste sebevědomý bojovník, jdete do rvačky nebo už více používáte taktiku?

Každý se vyvíjí, ale pořád to ve mně je. Někoho sport baví, někoho donutil táta, někdo není na školu, jazyky, chce se jen rvát...

A u vás to je jak?

Abych by upřímný, nic lepšího neumím. Baví mě ten adrenalin.

Víte, kdy budete mít nejbližší zápas?

Když nepřijde nic od stáje Black Label, tak bych mohl mít zápas na domácí scéně, tady záleží, co mi domluví promotér Alex Chocholouš.

Pro televizi Prima máte točit několikadílný pořad, kde máte ukázat svou druhou tvář. O co půjde?

Chceme ukázat můj osobní život, co prožívám před zápasy, přípravu, tréninky, jak funguji, co jím, jak shazuji. Více bych ale nechtěl prozrazovat.

Reklama

Související témata: