Poslanci odložili zákon o kompenzacích na příští týden

0
228
kompenzacich
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Sněmovna odložila o týden schvalování vládního návrhu zákona o kompenzacích. Ten má zdravotnickým zařízením umožnit získat náhrady za výpadek příjmů ve výši cca 30,5 miliardy korun při koronavirové krizi. Odročení do pátku příštího týdne prosadil předseda Poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Jako důvod uvedl výtky poslanců na adresu Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] kvůli tomu, že zatím nepředložilo návrh takzvané kompenzační úhradové vyhlášky. Právě na jejím základě se mají peníze rozdělovat.

MZ ČR již dříve uvedlo, že přímé náhrady poskytovatelům zdravotní péče by měly činit 27 miliard korun. Zbytek by poskytovatelé měli získat zvýšením objemu hrazených služeb ve druhé polovině letošního roku. Dalších pět miliard korun by mělo jít na odměny zdravotníkům za péči o lidi s nemocí covid-19.

Nemocnice i další budou muset přidat, tvrdí MZ ČR

Co se dělo ve Sněmovně

Někteří poslanci poukazovali na to, že některé obory by vyhláška mohla opominout. Podle místopředsedy sněmovníího Výboru pro zdravotnictví Bohuslava Svobody [ODS] jde předloha správným směrem, ale podrobnosti známy nejsou. Pro zrychlené schvalování zákona o kompenzacích v nouzovém stavu podle něho není důvod. Karla Maříková [SPD] uvedla, že Sněmovna nebude schvalovat bianco šek.

„Celé je to o tom, zda před schválením budeme znát návrh vyhlášky, nebo ne,“ uvedl Vlastimil Válek [TOP 09].

Produkční cíl kompenzační vyhlášky není zatím daný

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] připomněl, že zdravotnický výbor si návrh vyhlášky vyžádal do dvou týdnů od svého úterního jednání. Zákon ministerstvo sepsalo rychle, protože je podle něho zásadní pro zajištění stability zdravotnictví. Vyhlášku chce ministerstvo vydat podle Adama Vojtěcha do konce června.

„Musíme překlenout obrovský výpadek produkce,“ zdůraznil.

Pro Stanjurův návrh na týdenní odročení ale nakonec hlasovalo všech 147 přítomných poslanců, tedy i vládních ANO a ČSSD. Předseda klubu ODS navíc varoval, že Senát by mohl předlohu vrátit Sněmovně k opětovnému projednání. Senátoři přitom plánují další schůzi 10. června. Což by legislativní proces ještě víc zdrželo.

Co stanoví zákon o kompenzacích

Návrh zákona stanoví, že v případě zdravotnických zařízení, která dostávají zálohy na hrazenou péči, se náhrady vypořádají při ročním zúčtování v polovině příštího roku. Ostatní poskytovatelé mají dostávat zálohy na kompenzaci už letos. Jde například o zařízení lázeňské léčebně rehabilitační péče a o poskytovatele zdravotnické dopravní služby.

Zákon o kompenzacích musí zachovat stabilitu systému

Při epidemii koronaviru v březnu, dubnu a květnu klesla akutní lůžková péče v porovnání se stejným obdobím minulého roku podle MZ ČR na 30 až 50 procent, lázně se zavřely úplně. Naopak domácí paliativní péče přibylo. Dodejme, že MZ ČR nařídilo nemocnicím omezit péči, která není nezbytná, v polovině března. Do běžného provozu se nemocnice začaly postupně vracet po Velikonocích. Péči omezili také praktičtí lékaři a specialisté, pojišťovny jim kvůli epidemii zavedly nově úhradu za konzultaci s pacientem po telefonu nebo e-mailu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here