Hlavní obsah

„Zašantročení“ příjemci pomoci. Tajemno kolem peněz od státu pokračuje

Foto: Profimedia.cz

Bojovníkům za transparentní informace vadí, že seznam podnikatelů neobsahuje skutečné vlastníky ani kolik čerpali peněz. Ilustrační snímek.

Reklama

Rozdíl mezi dříve uváděnými počty úspěšných žadatelů a aktuálním seznamem příjemců z programů COVID je podle Ministerstva průmyslu a obchodu způsobený tím, že zveřejnili jen podnikatele, kteří už uzavřeli smlouvu.

Článek

Ministerstvem průmyslu a obchodu zveřejněný seznam příjemců úvěrů a záruk z programu COVID I a II dál vyvolává otázky ohledně „bílých míst“. Ta jsou dvojího druhu. Počet zveřejněných příjemců je menší, než kolik se dříve udávalo úspěšných žadatelů. A zveřejněné nejsou ani údaje o tom, kolik jednotliví úspěšní žadatelé čerpali peněz.

„To se ukáže až v momentě čerpání v kontextu příspěvků na úroky,“ reaguje Štěpánka Filipová, mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu na otázku, proč ministerstvo nezveřejnilo, jakou částku příjemci obdrželi.

Nepoměr mezi počty pak Štěpánka Filipová zdůvodňuje tím, že ministerstvo zveřejnilo podnikatele, kteří uzavřeli smlouvu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, která programy COVID spravuje.

„Rozdíly v seznamech příjemců COVID a čísel, která zveřejňuje ČMZRB, spočívá v tom, že ČMZRB zveřejňuje počty schválených žádostí, my na webu máme seznam příjemců, s kterými už byla uzavřena smlouva,“ vysvětluje Štěpánka Filipová.

Zhruba 200 úspěšných

Nepoměr mezi počtem zveřejněných příjemců a dříve hlášených úspěšných žadatelů je patrný u programu COVID I. Zveřejněno je 79 příjemců. Podle dřívějšího vyjádření Jiřího Jiráska, generálního ředitele Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), ale uspělo necelých 200 žadatelů.

Stejný počet udávala i mluvčí rozvojové banky Marie Lafantová Seznam Zprávám. Právě podle Lafantové ale existuje jednoduché vysvětlení takto nízkého počtu zveřejněných příjemců u COVID I.

Ministerstvo zveřejnilo celkem tři seznamy příjemců – COVID I, Expanze - COVID a COVID II. „Expanze - COVID rovná se program COVID I. Seznam COVID I představuje podnikatele podpořené z národních prostředků. Expanze - COVID jsou evropské zdroje,“ říká Marie Lafantová.

Součet těchto dvou seznamů dohromady představuje 125 příjemců. Důvodem, proč nejsou zveřejnění další žadatelé je podle mluvčí záruční banky právě to, že ještě nebyla podepsaná smlouva mezi žadateli a bankou.

„Ano, znamená to, že část schválených úvěrů z COVID I ještě nebyla vyplacena,“ potvrzuje Lafantová. Podle ní zdržení nastalo například kvůli notifikaci ze strany Evropské komise.

Kdo byl zveřejněný?

U programu COVID II pak záruční banka uváděla 1563 úspěšných žadatelů. Ve zveřejněném seznamu je 1219 příjemců - opět má jít o dobíhající podepisování smluv.

Vysvětlení, koho to vlastně ministerstvo zveřejnilo, se proto mírně změnilo i na stránkách MPO. Nově na webu přibyla věta, že jde o „soupis podnikatelů, kteří mají v případě programu COVID I s ČMZRB uzavřenou úvěrovou smlouvu nebo v případě programu COVID II uzavřenou smlouvu o záruce, a to k 26. květnu 2020“.

Zjednodušeně: Jde o podnikatele, kteří mají podepsanou smlouvu s rozvojovou bankou.

ČMZRB navíc zmiňuje, že ani to neznamená jistotu čerpání. Došlo i k paradoxní situaci, kdy u COVID II žadatel uspěl, podepsal smlouvu s rozvojovou bankou, ovšem nakonec mu jeho komerční banka odmítla úvěr dát. Podnikatel se tak dostal mezi příjemce, ačkoliv žádný jištěný úvěr nečerpal.

Šlo zveřejnit více

Zveřejněný seznam podnikatelů ovšem kritizují lidé, kteří se snažili už dříve získat informace o tom, kdo čerpal záruky a úvěry z programů COVID.

Podle brněnské advokátky Jany Krouman, která bojuje za zveřejnění příjemců z programů COVID za pomoci zákona o svobodném přístupu k informacím, ministerstvo nezveřejnilo všechno, co mohlo.

„Udělali to jako chytrá horákyně. Měli by uvést celý úvěr, jakou dostali záruku a skutečného vlastníka,“ konstatuje Jana Krouman.

„Příběh pokračuje a začíná nás to ještě víc bavit. Evidentně bojují, aby řekli co nejméně,“ dodává advokátka s tím, že během pátku dostala přes datovou schránku stejný soubor se seznamem podnikatelů, který byl během čtvrtka zveřejněný na webu ministerstva.

Michal Bláha, zakladatel a provozovatel serveru Hlídačstátu.cz, se dál snaží vyjednat i informace o tom, v jakém pořadí se žadatelé hlásili. „Ovšem chtějí je dát k dispozici, až se program uzavře,“ říká Bláha s tím, že informace jsou zveřejňované se zpožděním.

Reklama

Doporučované