Malované klapky měly zahájit Zlín Film Festival. Po výstavě půjdou do dražby

Umělecky ztvárněné filmové klapky si mohou prohlédnout lidé ve zlínském obchodním a zábavním centru Zlaté jablko. Výstava je součástí zlínského filmového festivalu pro děti a mládež, který měl v pátek začít, kvůli pandemii ale organizátoři 60. ročník přesunuli na 4. až 10. září. Ve Zlíně bude expozice do 14. června, poté v rámci Klapka tour 2020 zamíří do dalších měst.

Kolekci letošního 23. Salonu filmových klapek tvoří 132 děl. „Již tradičně přispěli výtvarníci, jako je Kristian Kodet, Jaroslav Němeček, Jiří Slíva, Kateřina Miler, ale také Ivan Baborák, František Květoň a Miroslav Gӧttlich, kteří jsou do našeho projektu zapojeni od samotného začátku,“ uvedl předseda správní rady Nadačního fondu Filmtalent Zlín a prezident festivalu Čestmír Vančura.

Každý rok se do salonu zapojí noví autoři. „Letos je to například kreslíř, ilustrátor a autor postavičky Rudy Pivrnce Petr Urban nebo třeba zakladatel a nejvýraznější představitel české streetartové scény a kultovní postava domácí graffiti scény Michal Škapa,“ uvedla mluvčí.

Klapky mají různou podobu, objevují se na nich filmové nebo dětské motivy, také inspirace hlavním tématem 60. ročníku, kterým je „2020: Návrat do budoucnosti“. „Máme radost, že svou klapku s příznačným názvem, Pohádky tisíce a jedné noci, poslala ze zámoří i paní Ludmila Zemanová, dcera Karla Zemana – průkopníka trikového filmu, jenž by letos oslavil 110. narozeniny,“ uvedl Vančura.

Klapky po Zlínu zamíří do Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna, poté zpět do Zlína, kde se 6. září vydraží. „Výtěžek z dražby bude stejně jako v předchozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům. V pondělí 7. září dopoledne vybere Nadační fond Filmtalent Zlín na základě prezentace projektů ty, mezi které se finanční prostředky rozdělí,“ uvedla mluvčí.

V rámci Salonu filmových klapek se dosud vydražilo 2492 klapek s výnosem 35,6 milionu korun. „Nejúspěšnější byla za celou dobu existence projektu klapka Libora Vojkůvky Touhy plná, klapka rozevřená, kterou zájemce v roce 2008 zakoupil za 199 tisíc korun,“ uvedla mluvčí. Od roku 1998 podpořil nadační fond z výtěžku aukce více než 30 miliony korun 350 projektů.