Británie se semkla. Petici za Cummingsovo odstoupení podepsalo přes milion lidí

Víc než milion lidí se podepsalo pod petici žádající odvolání nejbližšího poradce britského premiéra Borise Johnsona. Dominic Cummings podle signatářů porušil karanténní opatření vyhlášená kvůli koronaviru. Johnson považuje věc za uzavřenou, protože policie ve čtvrtek sdělila, že proti Cummingsovi nebude podnikat žádné kroky.

Poradce v březnu odjel autem k rodině do Durhamu. Spolu s ním několik set kilometrů dlouhou cestu podnikla manželka, u níž se projevovaly symptomy nákazy, a jejich čtyřletý syn. Později pak ještě navštívili hrad v blízkosti místa, kde pobývali. Bylo to v době, kdy Britové byli uzavřeni v karanténě a úřady po nich chtěly, aby pokud možno nevycházeli.

Cummings se odmítl omluvit a rezignaci nenabídl. Přiznal pouze, že měl důvod své cesty zveřejnit předem, ale samotné rozhodnutí odjet podle něj nebylo chybné. Policie oznámila, že zřejmě porušil nařízení, ale že proti němu zpětně nic nepodnikne.

Agentura Reuters dnes oznámila, že pod petici s názvem Dominic Cummings musí být odvolán se zatím podepsalo přes milion lidí. Výzva je na webové stránce Change.org, kde je také petice na Cummingsovu podporu. Pod ní je 37.000 podpisů.

Johnson řekl, že jeho poradce neudělal nic špatného, když rodinu odvezl na otcovo sídlo. K odstoupení Cummingse vyzvalo několik desítek poslanců Konzervativní strany.

Deník Daily Mail napsal, že Cummings plánuje z funkce odejít ještě letos, podle zdrojů tohoto listu by to mohlo být do šesti měsíců.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Dominic Cummings

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 50 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy