Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xiaomi oznámilo levné 4K televizory Redmi Smart TV X

29.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Značka Redmi, která patří pod Xiaomi, výrazně rozšířila svou nabídku televizorů. V nové řadě nalezneme 4K TV ve třech úhlopříčkách, které se vyznačují nízkou cenou a relativně slušnými parametry. Mimo Čínu si ovšem zatím můžeme nechat zajít chuť.
Xiaomi působí na trhu s televizory od roku 2013 a minulý rok se připojila i jeho značka Redmi, která začínala jako řada cenově dostupných smartphonů. Čínský výrobce tento týden představil novou sérii Redmi Smart TV X, na kterou lákal fanoušky již dlouho předtím. Její součástí jsou modely se třemi úhlopříčkami, ale jinak stejnými parametry. Ať už zákazník sáhne po 50, 55 nebo 65 palcích, dostane LCD TV s rozlišením 4K a moderním designem, který podtrhují velmi tenké rámečky okolo obrazovky zabírající 97 % čelní plochy.
 
 
Panel zvládne zobrazit 85 % barevného prostoru NTSC, chlubí se pozorovacími úhly až 178 stupňů a podporuje technologii MEMC, která kompenzuje chybějící snímky pro dosažení plynulejšího obrazu se 60 fps. Filmoví fanoušci tolik nadšení nebudou, ale MEMC bude snad možné deaktivovat v nastavení. Televizory jsou vybaveny čtyřmi 12,5W reproduktory a podporují zvukové formáty od Dolby a DTS, které se postarají o virtuální prostorový zvuk. Přikoupit lze samozřejmě také levný soundbar Redmi, který byl představen nedávno.
 
Pohon zajišťuje čtyřjádrový procesor, 2GB RAM a 32GB vnitřní úložiště. K dispozici je blíže nespecifikovaný operační systém (pravděpodobně Android od Googlu), který umožní instalaci aplikací či spárování s dalšími chytrými produkty v domácnosti. K dispozici je také hlasové ovládání, přičemž díky integrovanému mikrofonu v televizoru není nutné používat dálkový ovladač. Nabídka v oblasti konektivity zahrnuje dvoupásmové Wi-Fi, Bluetooth 5.0, trojici HDMI portů, dva USB porty a několik dalších konektorů.
 
 
Xiaomi začne prodávat nové televizory z řady Redmi Smart TV X již brzy, ale pouze na čínském trhu. O mezinárodní dostupnosti zatím nepadlo ani slovo, ale připomeňme, že vybrané modely Mi TV jsou k dispozici na evropských trzích. Výrobce slíbil, že nejmenší varianta televizoru bude stát méně něž 2 000 juanů (6 800 Kč bez DPH), i když přesnou částku zatím nezveřejnil. Zbylé dvě velikosti potom vyjdou na 2 300 juanů (7 800 Kč) a 3 300 juanů (11 200 Kč).