Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » IVK vládě České republiky:…


IVK vládě České republiky: odmítněte záludný plán Leyenové!

Tisková sdělení, 29. 5. 2020

Institut Václava Klause odmítá plán na vznik obřího fondu EU, který pod názvem Next Generation EU představila 27. května 2020 předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. 

Iniciativa Evropské komise ukazuje, že se epidemie koronaviru pro bruselské elity stala záminkou k ospravedlnění snah maximálně prodlužovat dnešní neudržitelné poměry v EU za cenu gigantického společného zadlužení členských zemí a jejich budoucích generací. 

Nejde ale jen o zadlužení. Celý plán je výzvou k opuštění ekonomické racionality, je krokem znamenajícím rezignaci na uplatňování jakýchkoli rozumných ekonomických kritérií. Má být prostředkem k nové fázi centralizace EU, k financování velmi sporných záměrů a  v neposlední řadě k posílení politické unie. Takové obrovské finanční přesuny budou dalším krokem k vytvoření evropského superstátu. Plán operuje s obrovskými částkami, ale nepřináší žádné dodatečné finanční zdroje. Jde jen o přesuny našich peněz, ne o obdobu Marshallova plánu, který přinášel peníze „zvenčí".

Nikdo nikomu žádné peníze nedá darem. Pouze nás tento plán na desítky let masivně zadluží. Navíc je jisté, že tyto vypůjčené peníze nepovedou k prosperitě zemí EU ani k oživení ekonomik postižených epidemií a restrikcemi. 

Lidé v Evropě nepotřebují plýtvání vypůjčenými penězi. Žádné státní či unijní finanční injekce (v tomto případě navíc na dluh) nepomáhají.  Povedou jen k zakonzervování neefektivních struktur, zpomalí přirozené očistné procesy v ekonomice a pokřiví racionální alokaci zdrojů jejich přesměrováváním k byrokraticky a ideologicky motivovaným projektům. 

Navíc nejde o žádný projekt „Covid-19", tedy o sanaci ekonomik postižených karanténou. Jde o snahu Bruselu oklikou a v rozporu s dosavadními pravidly EU peníze přesunout k stagnujícímu evropskému Jihu, a tím přispět k jeho udržení v EU za peníze ostatních. Nemůže nám jít jen o více či méně peněz pro Českou republiku, ale o celkovou ekonomickou a politickou škodlivost projektu. I kdyby se EU pokoušela naši republiku uplatit zdánlivě výhodnějším přerozdělením finančních prostředků nebo jinými ústupky, dopady budou vždy negativní.

Vyzýváme vládu, aby nedovolila přijetí projektu na zřízení navrhovaného fondu, aby hlasovala na Evropské radě proti a aby tak uchránila naši republiku před tímto nezodpovědným projektem.     

Václav Klaus a kolektiv IVK

V Praze dne 29. května 2020

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu