Festival vojenských hudeb se letos v Kroměříži neuskuteční

Mezinárodní festival vojenských hudeb se letos v Kroměříži a Olomouci neuskuteční. Důvodem jsou stále platná hygienická a epidemiologická pravidla přijatá kvůli pandemii koronaviru. Festival se měl letos konat po šestadvacáté, a to 29. a 30. srpna.
Mezinárodní festival vojenských hudeb (zdroj FB)

„Armáda České republiky se rozhodla zrušit celou aktivitu vzhledem k podmínkám, které v současné době nastaly. Jedná se také hlavně o zahraniční hudby, o hudby které měly přijet z Polska, ze Slovenska, z Německa i z Nizozemí,“ uvedla kroměřížská místostarostka Daniela Hebnarová.

Podle plukovníka generálního štábu Radka Šíby z Posádkového velitelství Praha byly všechny pozvané zahraniční a domácí vojenské orchestry o této skutečnosti informovány a byly pozvány na příští ročník.

„Vojenské hudební soubory a jejich originální vystoupení každoročně připomínají, že Kroměříž je městem hudby i místem, které bylo dlouhodobě spjato s armádou. Doufám tedy, že po roční přestávce se k festivalu opět vrátíme,“ doplnila Hebnarová. Mezinárodní festival vojenských hudeb se v Kroměříži obvykle koná po dva víkendové dny na ploše Velkého náměstí a přilehlých ulicích a celý program je přístupný zdarma. Část programu hostí také Olomouc.

Počátky festivalu vojenských hudeb v Kroměříži sahají do posledních ročníků festivalu Armádní soutěže umělecké tvořivosti, který se v Kroměříži konal od 60. let minulého století. Tradice byla obnovena po roce 1992, od té doby se koná každoročně. Výjimkou byl rok 2002, kdy byla armáda nasazena při povodních, a léta 2009 a 2010, kdy armáda o festival neměla zájem. Argumentovala tehdy i tím, že ve městě již není vojsko. Posádka Kroměříž opustila v roce 2004. Tradice byla obnovena v roce 2011.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat