Hlavní obsah

Rekord českého penzisty: dobyl na lyžích oba póly

Právo, Jana Pechová

Hranice toho, co také představuje termín aktivní penzista, posunul letos 72letý, životní profesí teoretický fyzik, Zdeněk Chvoj. Po sedmém křížku totiž dokázal na lyžích dobýt oba póly. Držitel čerstvého certifikátu Guinness World Records jako nejstarší člověk, který to dokázal, byl ve čtvrtek 28. května zapsán také mezi české rekordmany.

Foto: Jana Pechová, Právo

Zdeněk Chvoj představuje výbavu členů polárních výprav. Patří k ní i sáčky na exkrementy

Článek

„Před listopadem ’89 jsem se do ciziny podíval jen v rámci profese, tedy při pozváních na univerzity a jako účastník konferencí,“ zmínil vysoký muž s vitalitou, kterou mu mohou závidět i lidé minimálně o generaci mladší. Hned po pádu železné opony tak popustil uzdu cestovatelské vášni a většinou spolu s manželkou již navštívil na 80 zemí.

Zájezdy tipu selfie u turistických atrakcí a hotel s plnou penzí ale nečekejte. Muž milující pohyb a přírodu vybíral destinace ze zcela opačného konce. Manželé, pravidelně jezdící na běžky do Finska, strávili nezapomenutelný měsíc s tučňáky na Jižních Shetlandách, týden na ledových horách v Kyrgyzstánu či v Himálaji.

Člen expedice

„Když se mi blížila sedmdesátka, říkal jsem si – bůhví, kam se ještě podíváš,“ popsal odrazový můstek ke zdánlivě bláznivému nápadu Zdeněk Chvoj. Za svými cestami totiž chtěl udělat důstojnou tečku při vědomí, že síly člověku v penzi nepřibývají. Kulatých sedm křížků tak nakonec ozdobil cestou na severní pól jako člen regulérní expedice.

Jedenáctiletý chlapec zvládl jako první trojitou otočku na skateboardu

Koktejl

„Bylo to jedno z mých nejtěžších rozhodnutí. Nerad bych se ocitl v roli člověka, který dělá druhým problémy,“ přiznal, čím procházel během zhruba ročního tréninku. Tomu se tajně věnoval v noci na chalupě, když po zahradě běhal po trávě či blátě na lyžích, u pasu saně se zátěží z traktoru. „V noci proto, aby mě sousedi neviděli a nepovažovali za blázna,“ směje se.

Sedm dnů cesty v ledovém terénu k severnímu pólu zvládl čerstvý sedmdesátník bez ztráty kytičky, a tak se záhy otázal syna, toho času pracujícího pro českou firmu na Filipínách, zda by s ním nechtěl na „výlet“ na opačnou stranu zeměkoule.

Syn kývl a letos v lednu se Zdeněk a Martin Chvojovi stali nejmladším a nejstarším členem expedice, která se po osmidenní cestě totální mrazivou rovinou mohla vyfotografovat na místě jižního pólu.

Exkrementy s sebou

„Nepříjemná věc je určitě toaleta,“ s úsměvem ukazuje Zdeněk Chvoj sáčky na exkrementy, fasovanou výbavu každého polárníka, které je třeba kvůli ochraně životního prostředí vozit s sebou i po naplnění. Obsah prý však zmrzne, takže s přepravou problém není.

„A obtížný je taky mráz. Chcete-li cokoli udělat bez teplých rukavic, třeba najíst se či postavit stan, bolí to,“ uvedl cestovatelský rekordman. Teploty se po celu dobu obou cest v průměru pohybovaly mezi minus 20 až 30 stupni, pocitově však mířily až ke 43 stupňům mrazu.

Zemřel nejstarší adrenalinový nadšenec, rekordy překonával i po stovce

Muži

„Rád bych se ještě někam podíval,“ přiznává Zdeněk Chvoj už v okamžiku, kdy si dopřává oddych po poslední cestě. Lákala by ho prý Sibiř, ale také prostředí pouště.

I když má zimu, jak přiznává, rád, jeho výhodou je dobrá schopnost aklimatizace. Zřejmě proto také nepatří k ortodoxním fandům ledové říše. „Do plavání otužilců bych nešel. Na koupání mám rád teplou vodu,“ směje se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám