Hlavní obsah

Umělá inteligence vyčte povahu ze selfie

Právo, ROS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém umělé inteligence (AI) zabudovaný do mobilního telefonu je s to už se dvoutřetinovou spolehlivostí určit ze selfie snímku obličeje, zda jste podrážděný neurotik, nebo příjemný člověk. Vyplývá to ze studie týmu dvou moskevských univerzit představené v britském časopise The Nature.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustační foto

Článek

„Předchozí studie odhalily spojitost rysů uměle vytvořeného obrazu tváře s rysy osobnosti. Předkládáme nové poznatky, jež ukazují statisticky významnou prognózu na základě širšího okruhu rysů osobnosti mužů i žen, a to na základě snímků tváře,“ napsali autoři.

Uspěla až z 58 procent

Tým pracoval se 31 367 selfie snímky, které mu poskytlo přes 12 tisíc dobrovolníků. Rozdělil je do dvou skupin. Z prvního balíčku selfie se AI učila třídit obličeje pomocí 128 parametrů, jako jsou výška obočí nebo tvar rtů, do pěti skupin: na svědomité, neurotiky, extroverty, příjemné nebo otevřené lidi, napsal britský list Daily Mail.

Pákistánci bez roušek si udělali selfie s nakaženým pacientem v karanténě

Koktejl

Druhá várka snímků sloužila vlastnímu testu. A v něm uspěla AI z 58 procent, přičemž v případě žen se osvědčila jako spolehlivější. Výsledek se nemusí zdát nijak oslňující, avšak umělá inteligence při kontrolním porovnání předčila schopnost průměrného člověka odhadnout povahu jiného z jeho tváře.

Stačí jen počítač

„Naše výsledky ukazují, že snímek z běžného života lze při použití počítačových algoritmů využít k předpovědi rysů osobnosti,“ řekl Jevgennij Osin, člen ruského týmu.

„Předností naší metodologie je, že je poměrně jednoduchá. Nemusí se spoléhat na 3D skenery a lze k tomu použít stolní počítač,“ dodal podle listu Daily Mail.

Policii se přihlásila blondýna, která si udělala selfie s cizí občankou

Krimi

Podle americké technologické společnosti Clearview AI, jež se zaměřuje na systémy identifikace osob podle obličeje pro bezpečnostní složky, mohou vyčtené povahové rysy využít například i šéfové k optimálnímu obsazení určitého postu nebo seznamovací kancléře.

Reklama

Výběr článků

Načítám