Nonstop záchranný box pro zvířata nově funguje ve Frýdku-Místku. Je jediný v kraji

30. květen 2020 05:50

Záchranný box pro zvířata nově funguje ve Frýdku-Místku. Zraněné nebo podchlazené tvory tam lidé mohou přinést i v noci. Takový box je zatím jediný v Moravskoslezském kraji. Nejčastěji tam přitom teď končí poraněné či nemocné kočky.

Koťátka, která trpí infekcí, lidé do záchranného boxu přinesli před týdnem. Lidé už tu odložili i třeba poraněného zajíce či ptačí mláďata vypadlá z hnízda.

„Nejsme záchranná stanice jako taková, ani nesuplujeme práci záchranných stanic, ale chtěli jsme nabídnout možnost, že v noci, když to člověk potřebuje akutně řešit, mohl to zvíře někde odložit a tím se nebál o ně postarat,“ popisuje motivaci veterinářka Jana Kouřilová.

Než zvíře z přírody seberete, zavolejte nám.
Veterinářka Jana Kouřilová

Záchranný box je zřízený u vstupu do veterinárního centra na Frýdlantské ulici, dveře se otevírají na dálku po zavolání na speciální linku. S pomocí veterináře přes mobil a pak dohledem kamer pak zvířeti nálezce poskytne základní péči.

„Instruujeme úplně ve všem, lidem vysvětlíme všechno. Jsme rádi, že toho využívají. Doufáme, že se z toho nestane odkladiště zvířat, ale myslím si, že radši pár zachráněných koček navíc než nějaké zvíře, kterému se té pomoci nedostane, protože lidé nevěděli jak,“ dodává veterinářka.

Animal Box ve Frýdku-Místku (Frýdlantská 2492)

Poskytujeme péči zraněným a opuštěným zvířatům, která v danou chvíli nemají majitele.

Náš box funguje na principu oznámení na telefonním čísle 734 575 602 s udáním polohy a informacích o nalezeném zvířeti. Následně budete pracovníkem navedeni na animal box umístěný v našem veterinárním centru, kde zvíře odložíte.

Není našim cílem přebírat zákonnou zodpovědnost za majitele, ani jiným způsobem zajišťovat hospitalizaci a adopci.

Zdroj: vetmanie.cz

Podle potřeby pak veterináři přijíždějí ošetřit zvíře hned nebo ráno, říká veterinářka Jana Kouřilová. Důležitější je podle ní, aby lidé dopředu volali, než zvíře z přírody seberou.

„Když je to třeba srnče, tak je mu jednoznačně řečeno, že se na ta zvířata nesahá. Může to maximálně monitorovat, třeba se tam stavit za pár hodin, ale určitě by na to srnče neměl sahat. Tyto informace jsou velmi důležité. Pokud je to volně žijící zvíře, se kterým nemáme zkušenost, nebo nejsme na ně připraveni, dáváme kontakt na záchrannou stanici v Bartošovicích,“ dodává veterinářka.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio

Související