Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jak zatočit s vedrem i stresem? Dopřejte si terapii lesem

Zdroj ilustračních fotografií: Canva

Snažíte se najít komfort a útěchu v moderních technologiích, ale stále to není ono? Zkuste na to jít od lesa, a to doslova. Navzdory jeho pověsti nebezpečného místa a dějiště strašidelných historek v něm totiž můžete najít vytoužený klid. Nabízí toho ale mnohem více.

V zeleném lese chládek se nese

Pokud s vidinou blížící se vlny veder přemýšlíte nad výběrem vhodné klimatizace, nejprve se rozhlédněte – možná ji máte za domem. Místo nákupu nového spotřebiče jednoduše vyrazte do lesa, který na rozdíl od různých technologických vychytávek chladí ekologicky, efektivně a zdarma.

Vědcům se dokonce podařilo spočítat, že se chladící výkon jediného stromu vyrovná množství energie, kterou na klimatizaci spotřebují denně dvě domácnosti. Stromy v parku o rozloze jednoho hektaru pak své okolí ochlazují výkonem nejméně třech tisíc kilowattů. Což je srovnatelné s výkonem tisícovky běžně užívaných klimatizačních jednotek.

Stromy navíc nespotřebovávají elektřinu a nevytvářejí žádné zplodiny ani hluk, naopak produkují kyslík a pohlcují škodlivé látky v ovzduší. Jsou z obnovitelného materiálu a svou životností běžné klimatizace hravě převálcují.

Vysoký tlak a stres? Naordinujte si les

Klimatizační efekt lesa však zdaleka není to jediné, co nám může tento obdivuhodný ekosystém nabídnout. Terapie lesem má podle vědecký studií prokazatelné pozitivní účinky na naše tělo i psychiku.

Pravidelný pobyt v lese snižuje vysoký krevní tlak, riziko nemocí dýchacích cest a kardiovaskulárního systému i riziko rozvoje alergií, a to zejména u dětí. Prospívá dokonce i našemu střevnímu mikrobiomu, který následně ovlivňuje nejen trávení, ale i imunitní systém.

Lesní prostředí zároveň pomáhá odbourávat stres i předcházet syndromu vyhoření, stejně jako přispívá k léčbě depresí a úzkostí. Děti, které jsou často v kontaktu s přírodou, pak mají podle odborníků větší sebeúctu, jsou kreativnější a méně se potýkají s hyperaktivitou.

Fascinující, že? Abychom si však mohli blahodárných účinků lesa užívat co nejdéle, nezapomeňme mu jeho hýčkání oplácet. Nabádá k tomu i nová iniciativa pod taktovkou Ministerstva životního prostředí ČR s příznačným názvem Pojďte s námi do přírody.

Zdroj: lesnipedagogika.cz; letemlesem.cz

Související články

Zaručeně zlepší den

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče

Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče

Která maminka je ta nejlepší? Odpověď na tuto otázku hledají spisovatel Sébastien Perez a…