Česko jako technická velmoc – i v cestování

museum

Máme na mysli samozřejmě nejrůznější muzea s technickým zaměřením, která při svém výletování můžete navštívit. Možná to nevíte, ale právě v České republice najdete nejvíce technických muzeí na světě – tedy pokud je přepočítáte na počet obyvatel. Asi sto je k dnešnímu dni oficiálních, zbytek tvoří nejrůznější soukromé a polosoukromé sbírky, k nimž vás majitelé často za menší poplatek pustí.

Když za králem technických muzeí…

… tak určitě do národního technickému muzea (NTM) v Praze. I když je jeho historie relativně mladá (založeno bylo až v roce 1908), patří k těm nejlepším v Evropě. První významné exponáty vzpomínají na počátky rozvinuté industrializace v Čechách (kolo roku 1833) a nechybí ani moderní expozice.

S NTM je neodmyslitelně spjato i jméno Vojty Náprstka, kterého si jinak spojujeme spíše s etnografickými sbírkami. Málokdo ví, že on sám měl vlastní technické muzeum, v němž shromažďoval anglické a americké stroje, jež poskytoval jako inspiraci českým podnikatelům. Dnes je v NTM více než 70 000 exponátů, včetně některých jeho ceněných kousků.

museum

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Věděli jste že: Do NTM můžete zavítat i v rámci Pražského jara? Poskytuje totiž jednu z netradičních koncertních síní.

Nejmodernější technické muzeum najdete v Mladé Boleslavi

Vlastně by nás to nemělo překvapit, vždyť mladoboleslavská škodovka je stále pojmem. V muzeu najdete úplně první kus této značky – Voiturettu z roku 1905. Sbírková expozice je rozdělena do tří částí – Tradice, Evoluce a Preciznost a nechybí ani interaktivní prvky. Výstavy jsou také doplňovány spolu s tím, jak v závodě škodovky vznikají další a další modely.

Kopřivnická Tatra také stojí za návštěvu

Naši trojici NEJ technických muzeí pak určitě musí uzavírat to kopřivnické, věnované vozům Tatra. Míří do něj fanoušci techniky i historie. Podívat se tak můžete na vůz, který ke svým cestám používal Hanzelka se Zikmundem nebo třeba kabriolet, který jako dar obdržel J. V. Stalin. A nechybí ani expozice Emila Zátopka jako ona pověstná třešnička na dortu.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

 

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.