Podcastový seriál Zkouškový trefně vystihuje trable mladých lidí. Zaposlouchejte se do něj

30. 5. 2020 | | Studentský život zkouškový_cesky_rozhlas

6 dílů, 6 hlavních postav a spousta studentských starostí. Radio Wave v půlce letošního května vypustilo seriál o studentech vysokých škol. Tento seriál je však specifický tím, že je podcastový. Seriál, který neuvidíte – jak uvádějí sami autoři, je první svého druhu na českém trhu. V hlavních rolích si můžete poslechnout influencerku a herečku Gabrielu Heclovou, Cyrila Dobrého, či zpěvačku s vietnamskými kořeny Huyen Vi Tranovou.

Příběh se točí kolem studentů ve věku 19 – 23 let. Starosti, které hlavní hrdinové řeší, jsou různé. Coming outy, rozchody, hádky na sociálních sítích, párty, zkoušky, vztahy, stěhování nebo i problémy s pochopením rodiči. Linh a Ema studují právě námi známou VŠE, Tomáš je medik, který chce více užívat života a netrávit příliš času učením. Linh také bojuje se stigmatem vietnamského původu, Johana zase neví kam v životě dál a Zdeněk netuší, jak se poprat s rozvodem rodičů. To je jen zlomek problémů, se kterými se hlavní hrdinové potýkají. Tyto problémy reflektují trable a každodenní situace současných studentů, se kterými se mohli mnozí z nás setkat. Dle názvu je také jasné, že seriál se odehrává právě v průběhu zkouškového období, které je pro každého studenta nejvíce stresovým obdobím akademického roku.

Autoři díla chtěli vystihnout dnešní generaci, která, jak se jednou v seriálu Johana zmíní, „nevěří v kapitalismus a chce tady na tom světě jenom přežít“. Seriál tak boří tabu ohledně homosexuality, kyberšikany nebo předsudků vůči vietnamské komunitě. Velkým tématem jsou i sociální sítě nebo značné generační rozdíly. Dnešní doba je jiná, než kterou zažili naši rodiče a podcastová série Zkouškový vystihuje pocity současné generace dvacetiletých velmi ikonicky.

Seriál je velmi atypický a zároveň originální i tím, že veškeré dialogy probíhají přes telefon. Což je dalším typickým symbolem dnešní generace. Celou šestidílnou sérii lze poslechnout za necelé 3 hodiny. Poslech jednoho dílu je tedy vhodný třeba na cestu tramvají, když se zrovna budete chtít odreagovat před zkouškou. Tento kvalitní seriál z produkce Českého rozhlasu si podle nás zaslouží určitě pozornost nejednoho studenta, neboť působí velmi reálně a autenticky. K poslechu je možné jej nalézt na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts nebo v aplikaci mujRozhlas.

Foto: Český Rozhlas

Mohlo by tě zajímat: