Cestovní kanceláře ruší zájezdy: Desetitisíce klientů Exim Tours a Fischer v létě neodletí

Cestovní kanceláře ruší odlety kvůli koronaviru Canva

Naše největší cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer ruší kvůli epidemii koronaviru všechny zájezdy, které měli klienti zakoupené na letošní červenec a srpen. Kanceláře se rozhodly zájezdy samy stornovat, a všem svým klientům tedy vystavují vouchery, které mohou zájemci o letošní odlet využít na nákup nového zájezdu na dovolenou. Obě cestovní kanceláře plánují znovu nabídnout zájezdy zřejmě do všech zemí, kam to po dohodě jednotlivých států bude možné.

Přečtěte si také

Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Cestovní kancelář Exim Tours a CK Fischer patří do německé skupiny Rewe, která dokončila nákup Fischer Group na začátku letošního května. Obě zmíněné cestovky zrušily zájezdy s odlety v květnu a červnu už dříve. Nyní prozradily, jak to bude s odlety o prázdninách. „Nechceme, aby klienti, kteří měli koupený zájezd do zemí, kde se situace pravděpodobně rychle nezlepší, strávili celé léto čekáním, zda poletí. Takhle se budou moci svobodně rozhodnout, jestli a případně kam letos chtějí cestovat,“ řekl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. „Klienti nebudou muset platit storno poplatky, dostanou voucher na zájezd v celé hodnotě, kterou zaplatili,“ uvedl mluvčí Exim Tours Petr Kostka.

Jiné cestovní kanceláře zatím zájezdy na červenec a srpen neruší. „Ostatní kanceláře fungují dál, jak slibovaly klientům,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. 

Prezidentský zákon má „ale“

V dubnu tohoto roku podepsal prezident Miloš Zeman zákon, podle kterého mohou cestovní kanceláře odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo financí budou cestovní kanceláře klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit takzvaná ochranná doba.

Ale pozor! Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok pouze na vrácení uhrazených záloh.

Místo letenek dostávají klienti vouchery Canva

Kdo může voucher odmítnout?

Podle zákona mohou voucher odmítnout lidé spadající do takzvaných zvláště zranitelných skupin:

  • senioři nad 65 let
  • zdravotně postižení
  • nezaměstnaní
  • rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené
  • osamělí samoživitelé a samoživitelky
  • lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat
  • školy v případě školních zájezdů