Když "dokud nás smrt nerozdělí" je příliš dlouho

30.05.2020 | Sex a vztahy

​Slíbit si věrnost na věky znamená ve skutečnosti pěkně dlouhou dobu. Proto existují stále častěji páry, které žijí v novém vztahovém modelu, který je založený na emocionální věrnosti a sexuální volnosti. Jak se žije v „monogamním“ otevřeném vztahu?

Volná láska? To přece není žádná novinka! Takhle se žilo po sexuální revoluci v 70. letech. – řeknete si. No, tehdy se jednalo méně o „otevřený vztah“, jako spíš o „sex – jedno s kým“. Takové volné vztahy známe z vyprávění, filmů nebo ze života slavných hvězd. Většinou končí pláčem – u ženy, nebo vztekem – u mužů.

Svoboda bez slz a žárlivosti

Největší rozdíl mezi volnou láskou a otevřeným vztahem je to, že u takzvaně monogamních vztahů je základním kamenem emocionální věrnost, díky které je možné praktikovat sexuální otevřenost. Vztah je tedy jako přístav, ze kterého člověk čas od času vyjede na volné moře. Důležitá je vzájemná upřímnost, ne exkluzivita.

Není monogamie už přežitek?

Možná vám někdy připadne na mysl myšlenka, zda je váš muž opravdu ten jediný, s kým budete mít v životě sex. Ačkoli ho milujete a jste s ním šťastná…

V jedné online anketě odpovědělo 88 % dotázaných, že věrnost je pro ně velmi důležitá, na druhé straně antropologové diskutují o tom, zda jsou monogamní vztahy pro současného člověka ještě to pravé. Naše jednání už se totiž neomezuje jen na jeskyni, oheň a mamuty. Dokonce i u primátů a dalších savců je věrných jen 3 až 5 %. A navíc ze statistických údajů vyplývá i to, že nevěra se přihodí v každém druhém manželství. S největší pravděpodobností tedy „všechnno jen s jedním až na věky“ nemůže přežít dlouho.

A kam se schová láska?

Idea romantické lásky pochází až z posledních století. Od té doby je v člověku uměle vyvoláváné očekávání životního partnerství. Ovšem z pohledu biologie a morálky 21. století se věrnost může zdát jako zastaralý přežitek. Ekonomie, technologie a demografie otočila naše životy o 180 stupňů. Konkrétně to znamená, že ženy mají finanční svobodu, a tak mohou svobodně rozhodovat i o svých vztazích. Internet spojuje lidi se stejnými emocionálními a erotickými přáními. K tomu všemu žijeme v současnosti mnohem déle a máme mnohem více možností najít si partnera.

Jak funguje otevřený vztah?

Pravidla si samozřejmě určují jednotlivé páry. Někdo si povolí pouze jednorázovou odbočku, jiní třeba i více, někdo o jiných sexuálních zážitcích nemluví, někdo zase vyžaduje upřímnost. Co je ale lepší – jít do cizí postele s povolením, nebo to udělat tajně? Podle expertů na sexuální vztahy je samozřejmě otevřenost mnohem lepší, protože nejvíc toho druhého při zjištění nevěry bolí ztráta důvěry, ne skutečnost, že měl partner sex s někým jiným.

A pokud to bolí i přesto? Je potřeba o tom mluvit. A dobré je dodržovat zlaté pravidlo  – nespat s každým, ale jen s někým výjimečným a myslet na to, že jde jen o sex, ne o lásku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat