Prostreno.cz

Mravence ze záhonků vyženou kuchyňské přísady

Bojujete s mravenci, kteří se rozhodli ohrozit vaši úrodu? Naservírujte jim kávovou sedlinu, jedlou sodu nebo kajenský pepř. Váš rostlinný majetek pak bude v naprostém bezpečí!

Mravenci jsou cennou součástí ekosystému, což jim rozhodně nelze upřít. Na stranu druhou ale bývají opravdovými škůdci, pokud si jako své bydliště vyberou truhlíky s květinami nebo zeleninové a bylinkové záhonky. Jak je ze zahrady vykázat? Chemické postřiky představují jistou alternativu, nicméně jsou i jiné prostředky, které by mohly vyhovovat vašim potřebám. Například?

Postavte na kávu

Co říkáte, není už na kávu ten nejvyšší čas? V případě, že preferujete tu mletou, se určitě nezbavujte zbylé sedliny. Vždyť je to skvělé hnojivo i odpuzovač! Raději ji strategicky umístěte okolo míst, které potřebujete od hmyzu uchránit. Výrazná vůně kávy narušuje komunikaci mezi členy mravenčího společenství založenou na přijímání pachových signálů. Nelze se tedy divit, že před kofeinovou vzpruhou šestinozí hosté prchají ostošest! Příjemným bonusem navíc je pak fakt, že jejím složením podpoříte prosperující růst úrody.

I jedlá soda vyřeší váš problém

Dalším fantastickým pomocníkem je obyčejná jedlá soda. Za tu vám mravenci opravdu nepoděkují! Tak si udělejte pořádně velké zásoby a nasypte ji všude, kam mají záškodníci zákaz vstupu. Tahle bariéra jim dá za vyučenou…

Pepř? Také možnost

Není žádnou novinkou, že mravenci nadevše milují cukr. Stejný postoj ovšem nemají k pepři, což vám dává nemalou výhodu. Je úplně jedno, zda zvolíte klasický černý nebo ten kajenský, ani jeden se nemine účinkem. Opět s ním jen stačí poprášit stezky, po nichž havěť prochází. Rázem bude po starosti.

Octem ke zlepšení situace

Bílý ocet je přítelem vaší zahrady. A to z více důvodů. Spolehlivě odrazuje nejen mravence, ale i hlodavce, krtky a slimáky. Můžete v něm namočit staré oblečení a položit ho mezi záhonky a keře. Pokud ho smícháte s vodou, máte k dispozici zase parádní zbraň proti plevelu i infekcím, jež napadají stonky a listy rostlin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat