Dovolená

Nejkrásnější místa Černé Hory, kde zažijte fascinující dovolenou

Malinký ostrov Sveti Stefan v Černé Hoře je spojený s pobřežím jen úzkým pásem pevniny / Pixabay
Ohromující přírodní krásy a rozmanitá historie dělají z Černé Hory fascinující místo nejen pro dovolenou, ale i pro objevování a poznávání. Na každém rohu můžete najít dechberoucí scenérie a pozůstatky zašlé slávy království. Pojďme si přiblížit nádhernou balkánskou zemi, která je často neprávem zastíněna sousedním Chorvatskem.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

30. května 2020   |   10:18

Černá Hora je malá zemička, ale nabízí toho mnoho. Velká výhoda je, že si sem zatím nenašly cestu davy turistů. Ti většinou končí na chorvatských plážích. 

Malá zemička s mnoha NEJ

Za poněkud delší cestu budete odměněni neopakovatelnými zážitky. V Černé Hoře je k vidění nejhlubší kaňon v Evropě (Tara, 1330 m), nejdelší pláž v Evropě (12 km dlouhá Velika Plaža) a je zde i nejdeštivější místo na kontinentu (vesnička Crkvice). Řeka Bojana tekoucí zároveň nahoru i dolů vlivem nerovností terénu je světovým unikátem. Nachází se zde i původní prales s mnoha vzácnými druhy rostlin a živočichů.

Staré město Budva

Největší a nejlépe vybavené černohorské letovisko nabízí více než 25 kilometrů pláží, které propojuje dlouhá promenáda, která žije 24 hodin denně. Zábavu si tady užijí jak malí, tak velcí. Letovisko leží v široké Budvanské zátoce, kterou chrání pohoří Lovčen a Paštroviči. Budva ovšem nabízí nejen krásné pláže, ale také spoustu historických památek. Za návštěvu stojí kouzelné Staré Město (Stari Grad) na konci promenády.

Černá Hora je malá zemička, která turistům mnoho nabízí

Bečići

Letovisko Bečići najdete dva kilometry od Budvy. Dojít tam tak můžete pohodlně pěšky, nebo se svézt vláčkem. Letovisko totiž spojuje s Budvou dlouhá promenáda okolo moře. Místo je mnohem klidnější než zmíněná Budva, proto je často vyhledávané zamilovanými páry i seniory. Najdete tady ty nejluxusnější hotelové resorty s nádhernými výhledy, zasazené do svahu nad mořem. Místo je proslulé také pro bohaté možnosti sportovního vyžití. Zahrát si tady můžete tenis, košíkovou, minigolf a je zde několik základen pro vodní sporty.

Ulcinj

Oblíbenému letovisku a stejnojmennému přístavu vévodí mohutný hrad. Součástí areálu je také mešita a arcibiskupský palác. Nejjižnější letovisko Černé Hory nabízí více než 20 kilometrů pláží. Za návštěvu rozhodně stojí Velika Plaža – největší pláž Jadranu, v jejíž blízkosti vyvěrají minerální prameny a Ženska plaža. Jak už název napovídá, jedná se o pláž určenou výlučně dámám. A to zejména těm, které láká naturismus. Velkou předností zdejších pláží je bohatý podmořský život, který potěší začínající i zkušené potápěče.

Boka Kotorská

Největší přírodní záliv na jihu Jaderského moře a jeden z nejhezčích na světě svým vzezřením připomíná norské fjordy. V těchto místech však ledovec nikdy nebyl, jedná se pouze o zatopené ústí řeky. Pod hladinou jsou dodnes k nalezení zbytky někdejšího koryta. Boka se rozděluje na čtyři menší zálivy a nabízí úžasná panoramata, která jsou vděčným cílem objektivů nadšených fotografů.

Čanj

Letovisko Čanj najdete mezi Petrovacem a městem Bar. Vyhlášená je místní pláž s názvem Biserna Obala, kterou pokrývá písek připomínající perleť. Letovisko je vyhledávané zejména pro vysoký počet slunečních dní. Slunce tady svítí přibližně 265 dní v roce, proto se mu přezdívá „sluneční pobřeží Jadranu“. A u pláží ještě chvíli zůstaneme. Pokud hledáte místo, kde se nemačká hlava na hlavě, půjčte si loďku a vydejte se na Královninu pláž. Ta je totiž dostupná pouze z moře.

Podgorica

Bez návštěvy hlavního města Černé Hory by váš pobyt rozhodně nebyl kompletní. Starobylé město dohlížející na soutok řek Morače a Ribnice, nabízí nespočet architektonických skvostů, od oslnivých nákupních center až po osmanské kuriozity. Nenechte si ujít návštěvu Starého Města (Stara Varoš) s náměstím vévody Bećir-bega Osmanagiće, kterému dominuje Hodinová věž s bronzovým zvonem Petr. Ten zvoní vždy v neděli v poledne a o státních svátcích. Architektonicky zajímavá je také Stará radnice.

Porto Montenegro

Starobylý přístav patří mezi nejkrásnější lokace Černé Hory. Dříve místo sloužilo k těžbě soli a bylo strategickou námořní základnou. Dnes tady najdete mezinárodní letiště a nespočet ubytovacích kapacit. Letovisko prochází celkovou obnovou a rok od roku přitahuje další turisty z celého světa. Během návštěvy přístavu se zastavte v některé z pekáren, kde pečou úžasné koláče, zajděte si do námořního muzea anebo ochutnejte některou z černohorských specialit ve zdejších restauracích.

Další zajímavé články
Reklama