Beskydy lákají k rodinným výletům. Je tam i 110 kilometrů kočárkových tras

30. květen 2020

Beskydy by se letos mohly stát rájem pro rodiny s malými dětmi. Turistická oblast totiž pro ně připravila bezmála 110 kilometrů tras, kam se dostanou kočárky.

„Připravili jsme novou mapu Beskydy pěšky s 31 výlety, z nichž 13 je právě pro rodiny s kočárky. Návštěvníci si bez problémů vyberou náročnost trasy, délku a výlet v kterékoli části Beskyd. Tipy na výlety najdou na našem webu, tištěné mapy v infocentrech,“ říká ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy–Valašsko Monika Konvičná.

Stezka pašeraků

Trasy pro kočárky ale zdaleka nejsou to jediné, na co letos Beskydy při oslovování celých rodin vsadily. V resortu Bílá/Beskydy vznikla Stezka beskydských pašeráků. Je volně přístupná, začíná u výstupu ze čtyřsedadlové lanovky Zbojník a na každého, kdo se na ni vydá, čeká 13 nových zajímavých stanovišť. U pokladny lanovky si zájemci mohou zapůjčit pašerácký vak a užít si stezku se vším všudy – najdou tu hádanky, průlezky, visuté mosty, tajemství pašeráků a další aktivity.

V Dětském letním parku na Bílé jsou zase připraveny animační programy s názvy Indiánský den, Šmoulové, Z pohádky do pohádky a mnoho dalších. Do konce června jsou animační programy o víkendu, během celých prázdnin pak budou denně.

Ondrášův poklad

Beskydy letos ukrývají také Ondrášův poklad. Tedy řadu tajuplných míst s ukrytými dukáty, které si dětští turisté mohou cestou postupně posbírat do měšce a na konci trasy vyměnit za poklad v podobě drobných dárků.

Noc na hradě Hukvaldy

Rytířské slavnosti Hukvaldy

Milovníky tajemna a dobrodružství určitě přiláká i Noc na hradě Hukvaldy. Návštěvníci nahlédnou do tajemných hradních prostor pod rouškou tmy. Užijí si jedinečnou atmosféru hradu bez běžného denního ruchu a unikátní vyhlídky z hradních ochozů při západu či východu slunce. Připraveno je také noční pozorování hvězdné oblohy přímo nad hlavou, spaní pod širákem v rozvalinách hradu nebo posezení u hradního pikniku.

Po medvědích tlapkách

Na malé i velké stopaře čeká v Beskydech turistická stezka Po medvědích tlapkách. Barevně  odlišené  značení  nenáročných  tras  a  pět  druhů lesních  zvířátek  se  postará  o  to, abyste  navštívili  ta  nejzajímavější  místa  pod  nejvyššími vrcholy Beskyd.

Trasy v celkové délce zhruba 60 kilometrů často vedou nenápadnými ale velmi pěknými místy, o kterých běžný turista vůbec neví. Trasy vyhovují i méně fyzicky zdatným turistům a lidem s pohybovým omezením. Navíc nabízí možnost občerstvení a zážitkovou turistiku (lanové centrum, koloběžky, gulášové hody, soutěže pro děti apod.).

O atraktivitě medvědí stezky svědčí fakt, že letos získala Cenu cestovního ruchu Turistické oblasti Beskydy–Valašsko a cenu za nejlepší počin roku.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.