Poprvé po více než sto letech mohou lidé vystoupat na restaurovanou věž Jakobínka u hradu Rožmberk

Ještě před osmi lety byla na seznamu nejohroženějších památek v Česku. Dnes je věž Jakobínka u hradu Rožmberk ukázkou středověké stavby, kterou památkáři opravovali za použití dobových technologií a řemeslných postupů. Návštěva Jakobínky je tak největším lákadlem a novinkou letošní sezóny na jihočeských hradech a zámcích, které se návštěvníkům otevřely v pondělí 25. května.

Tento článek je více než rok starý.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Interiér věže Jakobínka u hradu Rožmberk

Interiér věže Jakobínka u hradu Rožmberk | Zdroj: Národní památkový ústav

„Schodiště pochází pravděpodobně z roku 1858, protože tehdy se budoval dolní vstup,“ připomíná při výstupu na věž ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Z ochozu je výhled na městečko Rožmberk nad Vltavou a hrad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kulturní magazín Kavárna 24. 5. 2020

„Oprava Jakobínky byla dlouhodobým projektem Národního památkového ústavu. My jsme rádi, že jsme ji dokončili a že můžeme věž pravděpodobně po více než sto letech zpřístupnit veřejnosti,“ dodává ředitel.

Restaurace věže

Jedinečnou rekonstrukci chtějí památkáři připomínat i během prohlídek. „Oprava se odehrávala experimentálním způsobem. Ověřovali jsme tady historické stavební technologie, používali jsme rotační jeřáb, který byl sestrojen podle skic Leonarda da Vinciho,“ popisuje Petr Pavelec.

Restaurování věže bylo podle něj nutné. „Byla v havarijním stavu, například u té helmice, která věž zastřešuje a má takový kuželovitý tvar, reálně hrozilo zřízení. Z ochozu rostly stromy, zdi byly rozvalené, krakorce, na kterých dnes spočívá ochoz, zčásti chyběly,“ vzpomíná.

Věž Jakobínka u hradu Rožmberk po opravě | Zdroj: Národní památkový ústav

Při opravě navíc památkáři vrátili Jakobínce dřevěný ochoz. „Ten tady původně byl, ale pravděpodobně při požáru v roce 1522 shořel. Obnovili jsme ho po staletích, bylo to pro nás mimořádně zajímavé i v tomto ohledu,“ doplňuje Petr Pavelec.

Věž Jakobínka bude otevřena až do konce října denně kromě pondělí. V jejím horním patře navíc vznikne expozice připomínající rekonstrukci, jejíž součástí bude i model věže se středověkým lešením a jeřábem.

Pavla Kuchtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme