fb pixel V Paláci Lucerna se původně měl hrát hokej, teď tam pokvetou třešně – G.cz
Vyhledávání

V Paláci Lucerna se původně měl hrát hokej, teď tam pokvetou třešně

+ DALŠÍ 3 FOTKY + DALŠÍ 4 FOTKY

Svět se opravdu snad zase probouzí k normálnímu životu a s ním tedy i Praha. Otevírají se postupně nejen restaurace, bary, kavárny a kina, ale také kulturní památky a další zajímavá místa, která byste neměli minout bez povšimnutí. Jedním takovým místem je určitě i Palác Lucerna, která je známá jako jeden z pražských kulturních svatostánků. Pozornosti by ale něměla uniknout ani jeho střecha, která nabízí nejen jedinečný výhled na Matku měst, ale pro své návštěvníky chystá celou řadu hudebních vystoupení.

Jana Mrákotová
Jana Mrákotová 30.5.2020, 10:40

Palác Lucerna patří k jedněm z nejpopulárnějších paláců v Praze a je neodmyslitelně spjat se jménem rodiny Havlových. Postavil ho totiž stavitel ing. Vácslav Havel, který byl dědečkem pozdějšího prezidenta České republiky Václava Havla. V roce 2017 se stavba dočkala toho, že je vedená jako česká národní kulturní památka.

Místo hokeje kultura

Lucerna za celou dobu své existence zažila nespočet plesů, show, koncertů. Původně zde měl být hokejový stadion, ale již na počátku výstavby došlo ke zjištění, že pro tyto účely sál nevyhovuje, a to především rozměrově. Projekt musel být narychlo přepracován na velký společenský sál. A právě sál Lucerny je dnes již legendární, protože ten, kdo ho vyprodal, tak ten již "něco znamenal a znamená" v očích veřejnosti až do smrti a i po ní. V poslední době ale ožila i střecha této stavby, která se stala oblíbeným místem pro pořádání nejen večírků, ale také různých hudebních produkcí. Naštěstí se nic nezměnilo ani teď, v době pokoronavirové. Střecha Lucerny se veřejnosti otevírá již dnes.

Na střeše Lucerny vyrostl sad

Na střeše Paláce Lucerny vyrostl sad s-třešní a sezóna 2020 tak bude pojmenována jako „s-třešní sezóna“. Inspirací pro tento nápad byl Čechovův „Višňový (Třešňový) sad“. Střecha Lucerny bude v letošním roce otevřena 69 dní a bude z ní možné zahlédnout právě 69 západů slunce, které budou oslaveny hudebními tóny. Veřejnost si bude moci užívat s-třešní výhledy každou sobotu, neděli a pondělí až do konce října.

„Pojali jsme západ slunce jako událost. Jako představení. Nejslavnější západ slunce na světě je na řeckém ostrůvku Santorini. Lidé tam dokonce i tleskají. My jsme pro diváky tohoto podivuhodného momentu připravili 69 speciálních hudebních vystoupení. Vždy asi 30 minut před zapadnutím slunce zatáhneme symbolickou oponu a konferenciér ohlásí hlavního vystupujícího: slunce a jeho hudební doprovod. Poslední tón zazní přesně, když slunce zmizí za Pražský hrad,“ přibližuje program s-třešní sezóny Ondřej Kobza, provozovatel Střechy Lucerny.

Západ slunce s hudebním doprovodem

Západ slunce by se měl stát slavnostní událostí hodnou opěvování. Všichni přítomní společně zažijí magickou chvíli, kdy slunce zmizí za horizont vyprovázeno na své cestě k dalšímu rozbřesku hudebními tóny, které utichnou s posledním slunečním paprskem. Magické západy slunce probouzejí kus romantika v každém z nás. Proto ke všem 69 západům slunce v tomto roce zahrají skvělí čeští muzikanti. Zahraje např. harmonikář, harfenistka, pianista svůj sluneční set (sunset). Vždy jen tři písně, které celý patos umocní. O hudební doprovod se v červnu postarají například Nina Marinová, která zahraje na housle a zazpívá, dále Petr Tichý na kontrabas, Michal Mihok na akordeon, hudebnice Sisa Fehér nebo Bára Zmeková, která doprovodí slunce tóny klavíru a zpěvem.

Všem návštěvníkům se naskytne neopakovatelný výhled na Pražský hrad, největší hradní komplex na světě, který je při západu slunce ozářen posledními doteky mizejícího denního světla.

„Západ slunce je zvláštní okamžik, kdy se můžeme na chvíli zastavit a rozjímat nad tím, jak jsme prožili den a co nás čeká s dalším východem slunce, je v tom trochu mystiky a hodně krásného,“ říká Kobza.

Třešňový sad trochu jinak

„Na Střeše Lucerny vyrostl třešňový sad inspirovaný Čechovovým Višňovým (třešňovým) sadem, v němž se protkává poetika archetypu ovocné zahrady a imaginace. Pod více jak dvaceti třešňovými stromy mohou návštěvníci rozjímat při výhledu na Prahu. Tento nový koncept reflektuje specifičnost, historii a snovost místa,“ přibližuje nápad a jeho realizaci krajinářská architektka Jitka Tomsová. V průběhu sezony budou k vidění i ukázky různých typů střešních zahrad.

Bude to pecka

Na střeše zažijete doslova s-třešní výhled na matičku Prahu. Scénografka vytvořila obrovskou pecku, která bude na pozadí Hradčan doplněna textem "toto je velká pecka". Je připravené i speciální S-třešní pivo. Na střešním baru si můžete objednat také s-třešní drinky a se sklenkou v ruce můžete obdivovat výstavu o velkolepém budování Paláce Lucerna a o celé historii rodiny Havlů od autorky knihy o Milošovi Havlovi Krystýny Wanatowiczové.

Od května do srpna bude otevřeno od 14 do 22 hodin, v srpnu od 14 do 21 hodin, v září od 14 do 20 hodin a v říjnu od 14 do 19 hodin. Vstupné na Střechu Lucerny je 100 Kč. „Může se zdát trošku zvrácené za západ slunce vybírat vstupné, my jej ale na střechu vybírat musíme po celé ty tři dny otevřených dní. Díky nim jsme mohli střechu opravit a zpřístupnit a stále je co doopravovat,“ vysvětluje Ondřej Kobza. Místo klasického lístku obdrží návštěvníci s-třešní lupen.

Podobné články

Doporučujeme

Další články